FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak francuske industrije u travnju; u Italiji nastavljen pad

Autor: vmom
ZAGREB/PARIZ/RIM, 10. lipnja 2013. (Hina) - Industrijska proizvodnja u Francuskoj u travnju je neočekivano snažno porasla prema mjesecu ranije, dok je u Italiji zabilježen njezin daljnji pad, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci tamošnjih statističkih ureda.

Kako je objavio francuski statistički ured Insee, sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u cjelini u travnju je prema mjesecu ranije uvećana 2,2 posto, nakon što je u ožujku pala za 0,6 posto.

U segmentu prerađivačke industrije zabilježen je sličan trend na mjesečnoj razini. U travnju je zabilježen njezin rast od 2,6 posto, dok je u mjesecu ranije pala za 0,7 posto, stoji u priopćenju toga ureda.

Na godišnjoj razini, ukupna industrijska aktivnost u drugom najvećem gospodarstvu eurozone u ovogodišnjem je travnju smanjena pak za 1,8 posto. Istodobno, u prerađivačkoj industriji pad aktivnosti iznosio je 2,3 posto, objavio je, među ostalim, francuski statistički ured.

Odvojeno je francuska središnja banka danas prognozirala da će francusko gospodarstvo u drugom tromjesečju ove godine izaći iz recesije rastom u drugom tromjesečju od mršavih 0,1 posto. Francuska je ušla u recesiju u prvom ovogodišnjem tromjesečju padom aktivnosti za 0,2 posto.

Odvojeno, talijanski statistički ured Istat objavio je danas da je desezonirana industrijska proizvodnja u travnju na mjesečnoj razini smanjena za 0,3 posto.

Na godišnjoj razini, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u trećem najvećem gospodarstvu eurozone smanjena je za 4,6 posto. U Istatu pritom napominju da je ovogodišnji travanj imao 20 radnih dana dok ih je u prošlogodišnjem travnju bilo devetnaest.

Izuzme li se utjecaj sezonskih i kalendarskih čimbenika, industrijska proizvodnja u travnju je skliznula 0,1 posto prema istom mjesecu lani, stoji, među ostalim, u priopćenju talijanskog Istata.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙