FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Utemeljitelji Peugeota spremni ustupiti kontrolu GM-u u slučaju spajanja

Autor: mkuz
LONDON/PARIZ, 27. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Obitelj utemeljitelja francuskog proizvođača automobila PSA Peugeot Citroen spremni su odreći se kontrole nad posrnulom kompanijom kako bi obnovili pregovore o povezivanju s američkim General Motorsom, naveo je izvor.

Nakon neuspjelih pregovora s mogućim ulagačima, uključujući kineskog partnera Dongfenga, obitelj Peugeot odlučila je zajedno s izvršnim direktorom kompanije Philippeom Varinom razgovarati s GM-om o spajanju, navode izvori.

GM je vlasnik sedam posto udjela u kompaniji a obitelj Peugeot spada među tri preživjele automobilske dinastije u Europi.

"GM je u slučaju Opela suočen s istim problemom prekomjernih kapaciteta i to je razlog zašto ih PSA pokušava uvjeriti u prednosti udruživanja", kazao je jedan od izvora koji je želio ostati anoniman, budući da su pregovori povjerljivog karaktera. "Obitelj Peugeot pristala bi odreći se kontrole, tako da to više nije problem", dodao je.

Obitelj Peugeot osnovala je kompaniju 1810. koja je u to vrijeme proizvodila mlince za kavu. Imaju 25,4 posto udjela i 38,1 posto glasačkih prava u grupi koja se bori za opstanak.

Peugeot je, kao i GM, odbio komentirati česte razgovore o spajanju. "Mi ne komentiramo spekulacije i glasine", rekao je Peugeotov glasnogovornik Jonathan Goodman.

Prije no što ubrizga više novca u francusku kompaniju, GM će trebati jamstva da će imati odriješene ruke da smanji proizvodne kapacitete u slučaju integracije Peugeota i Opela, rekao je izvor.

Peugeot, njegov sestrinski brend Citroen i Opel spadaju među najteže pogođene proizvođače u krizi prodaje automobila u Europi, zbog koje je GM-ova dobit u prošloj godini smanjena za 1,8 milijardi dolara. Tržište je na dobrom putu da šestu godinu zaredom zabilježi pad i da klizne na najnižu razinu u dva desetljeća.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙