FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi u minusu; u fokusu monetarni poticaji Feda

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 5. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim tržištima burzovni indeksi danas su u minusu, jer ulagače pojačano brine potencijalno smanjenje programa monetarnih poticaja američkom gospodarstvu, za koje strahuju da će pritisnuti dionice.

Londonski Ftse indeks u takvom je ozračju bio u najvećem minusu, od 1,43 posto, spustivši se na 6.464 boda. Frankfurtski DAX indeks pao je za 0,88 posto, na 8.222 boda, a pariški CAC za 1,12 posto, na 3.881 bod.

Najveća pojedinačna gubitnica danas je bila dionica francuskog lanca supermarketa Carrefoura, s padom cijena od 4,6 posto, što trgovci pripisuju vijesti da joj je HSBC snizio investicijski rejting.

Burzovni indeksi spustili su se s prošlomjesečnih visokih razina pod pritiskom ojačalih očekivanja da bi američka središnja banka Fed, temeljem učestalih naznaka oporavka američkog gospodarstva, mogla donijeti odluku o smanjenju programa poticajnih mjera gospodarstvu. Upravo se ti programi smatraju uvelike zaslužnima za uzlet dionica u dosadašnjem tijeku godine.

Dok ulagači pokušavaju odgonetnuti kada bi Fed mogao donijeti takvu odluku, fokus europskih tržišta bio je usmjeren najnovijim gospodarskim podacima iz SAD-a, među kojima se danas izdvaja podatak agencije ADP o zapošljavanju u američkim privatnim kompanijama.

Kako je objavljeno, u svibnju je otvoreno 135 tisuća novih radnih mjesta, što je više od 113 tisuća u prethodnom mjesecu ali i manje u odnosu na očekivanih približno 165 tisuća.

Taj podatak, uz onaj o naknadama za nezaposlene koji slijedi u četvrtak, svojevrstan su uvod u ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, na rasporedu za objavu u petak, koje će ulagači pozorno pratiti radi boljeg uvida u zdravlje najvećeg svjetskog gospodarstva i daljnje poteze Feda.

Indeks Tokijske burze Nikkei danas je potonuo 3,83 posto, na 13.014 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙