FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 24. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BERLIN - Hrvatski premijer Zoran Milanović otklonio je u izjavi za njemački list Focus strahove da će ulazak Hrvatske u EU Njemačku skupo koštati. Moja poruka njemačkim poreznim obveznicima: "Nećemo vas koštati ništa", kazao je Milanović. "Čak i ako doživimo kolaps, što sigurno nećemo, to će biti naš problem, a ne njemačkih poreznih obveznika", dodao je. Prije mjesec dana njemački je Bild objavio članak u kojem se zapitao hoće li Hrvatska zbog stanja svoje ekonomije postati "sljedeće groblje milijardi njemačkih poreznih obveznika". "Hrvatska zasigurno nije vrt ruža, ali definitivno nije ni Grčka", rekao je Focusu predsjednik vlade, dodavši da će proći još neko vrijeme prije nego li se Hrvatska pridruži eurozoni pa ionako neće biti u možebitnim financijskim paketima spašavanja. "Stoga svi mogu biti mirni", dodao je. Hrvatska je već izgradila svoje autoceste bez njemačkog novca, za razliku od Slovačke ili Poljske koje su se za to morale osloniti na europske fondove za regionalni razvoj, podsjetio je Milanović.

PODGORICA - Hrvatska nakon ulaska u EU neće blokirati europski put Crne Gore zbog još uvijek neriješene granice na Prevlaci, kazao je predsjednik Sabora Josip Leko u intervjuu crnogorskoj novinskoj agenciji Mini. "Građani Crne Gore mogu biti sigurni u podršku Hrvatske na njezinu putu u EU, a hrvatsko je načelo da neće ometati susjede na tom putu, zapravo – želi im pomagati. Hrvatski sabor je donio deklaraciju da neće koristiti članstvo u EU-u za rješavanje bilateralnih sporova", rekao je Leko u intervjuu. Predsjednik Sabora poručio je da službeni Zagreb Crnoj Gori kao susjed i partner stoji na raspolaganju u pružanju pomoći za ubrzanje reformi i kraćenju vremena prilagodbe.

SARAJEVO - Među državama-članicama Europske unije sve je više onih koje zagovaraju uvođenje kaznenih mjera za Bosnu i Hercegovinu zbog nespremnosti njenih političara da provedu reforme na koje su se sami obvezali, upozorio je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavio sarajevski "Dnevni avaz". Istaknuo je kako su posljedni prosvjedi građana u BiH potaknuti činjenicom da novorođena djeca nisu mogla dobiti jedinstveni matični broj dovoljan dokaz da političke intitucije u BiH uopće ne funkcioniraju pa se politika stoga počela voditi na ulicama. "U EU postoje glasovi koji zagovaraju promjenu politike prema BiH. Pozitivan pristup, kažu, ne daje rezultate", kazao je Lajčak pojašnjavajući kako se taj zaokret odnosi na moguće uvođenje sankcija. Dodao je kako glasova koji bi zagovarali uvođenje sankcija prije dvije godine nije ni bilo a sada ih ima "sve više i više".

LJUBLJANA - Samo 9 posto Slovenaca smatra da stanje u njihovoj državi danas odgovara očekivanjima koja su imali kad je nastajala, a velika većina je razočarana, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak, pred Dan državnosti, objavilo ljubljansko "Delo". Na pitanje jesu li se njihova očekivanja u Sloveniji kao nezavisnoj državi nakon više od 20 godina samostalnosti ispunila negativno je odgovorilo 86 posto ispitanika , a potvrdno 9 posto, dok se 5 posto od 404 sudionika u telefonskoj anketi vodećeg slovenskog dnevnog lista nije moglo odlučiti za odgovor. Unatoč razočaranju političkim podjelama i posljedicama gospodarske krize i stagnacije zadnjih godina, 52 posto ispitanika navelo je da će pratiti događaje i svečanosti povodom 25. lipnja koji se slavi kao Dan državnosti, u sjećanje na dan kad je slovenski parlament prije 22 godine proglasio nezavisnost, te poslušati poruke koje će im tim povodom uputiti najistaknutiji političari.

KABUL - Posebni američki izaslanik za Afganistan i Pakistan James Dobbins u ponedjeljak će u Kabulu s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem razgovarati o mirovnim pregovorima s talibanima, rekao je za AFP visoki afganistanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Dobbinsov posjet uslijedio je nakon napetosti između Washingtona i Kabula do kojih je došlo poslije prošlotjednog službenog otvaranja političkog ureda talibanskih pobunjenika u Dohi. Washington je samo nekoliko sati nakon informacije o otvaranju ureda najavio slanje svog izaslanika u Dohu, što je izazvalo Karzaijevo nezadovoljstvo, budući da postojanje ureda "Islamskog Emirata Afganistana", smatra protuzakonitim. Službeni Washington je nakon toga, preko državnoga tajnika Johna Kerryja izvijestio da SAD još uvijek nije spreman razgovarati s talibanskim predstavnicima.

BEOGRAD - Potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je kako 28. lipnja od Europske unije (EU) očekuje da Srbiji dodijeli konkretan datum za početak pregovora o članstvu i najavio rekonstrukciju Vlade Srbije u srpnju. Gostujući u nedjelju navečer programu TV B92, Vućić je istaknuo da "ne postoji nijedna stvar koju je Srbija obećala, a da nije ispunila", i da je Bruxelles prihvatio izbor regionalnog zapovjednika policije na sjeveru Kosova, dok u okviru tehničkih pregovora predstoji još usuglašavanje odredbi zakona o amnestiji, finaliziranje dogovora o telekomunikacijama i o energetici. Srbijanski je vicepremijer ocijenio kao malo vjerojatno održavanje izvanrednih izbora u Srbiji, jer se nada da će aktualna vladajuća koalicija moći završiti sve što je važno za Srbiju bez izbora. On je objasnio da će proces rekonstrukcije vlade započeti nakon odluke EU o datumu i završiti tijekom srpnja.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙