FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 24. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

HANOJ - Ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino koji je u posjetu Vijetnamu, rekao je da Ekvador još nije donio odluku o zahtjevu za političkim azilom bivšeg američkog obavještajca Edwarda Snowdena. "Mogu potvrditi da smo primili zahtjev za azil gospodina Snowdena", rekao je Patino novinarima u Hanoju. "O tome ćemo donijeti odluku, a sada razmatramo slučaj s puno odgovornosti", dodao je on na konferenciji za novinare. Snowden je iz Hong Konga doputovao u Moskvu. Vjeruje se kako se nalazi u tranzitnom dijelu moskovske zračne luke Šeremetjevo. Ekvador je već 16. kolovoza 2012. dao politički azil utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, koji je otkrio brojne diplomatske poruke. WikiLeaks je u priopćenju objavio da je Snowden na putu prema Ekvadoru. Snowden, čije su izručenje od Hong Konga uzalud tražile SAD, nestao je po dolasku u Moskvu.

PEKING - Kina je izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog navoda o američkim informatičkim napadima na kineske mreže koje je objavio bivši obavještajac Edward Snowden i svoju je zabrinutost prenijela Sjedinjenim Državama, objavljeno je u Pekingu. "Izražavamo ozbiljnu zabrinutost nedavno objavljenim podacima o informatičkim napadima američke vlade na Kinu", navodi se u pisanoj izjavi glasnogovornice kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying. "To još jednom potvrđuje da je Kina žrtva takvih napada". Pitanje informatičke sigurnosti veliki je kamen spoticanja u odnosima Kine i SAD. Američka strana je nedavno optužila Kineze da su neovlašteno ušli u informatičke sustave američke vojne industrije a o tom pitanju raspravljali su i predsjednici Barack Obama i Xi Jinping.

PODGORICA - Poginulo je 16 a ozlijeđeno 30 putnika u teškoj prometnoj nesreći koja se u nedjelju oko 17 sati dogodila u Crnoj Gori na magistralnoj cesti Podgorica-Kolašin, kada je u kanjon rijeke Morače sletio autobus sa rumunjskim turistima, potvrdio je u noći na ponedjeljak crnogorski ministar zdravstva Miodrag Radunović. On je dodao da se osam ozlijeđenih nalazi na odjelu intenzivne njege, da su u teškom stanju i životno su ugroženi. U bolnicu u Podgorici primljeno je 30 ozlijeđenih, kazao je ravnatelj bolnice, koji je izvijestio i da je među ozlijeđenima jedno dijete s lakšim ozljedama. Rumunjski autobus sa 46 putnika sletio je u provaliju duboku 40-tak metara. Policija istražuje uzroke nesreće.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙