FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 21. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BRUXELLES

Višesatni sastanak predsjednika srbijanske vlade Ivice Dačića, potpredsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Hashima Thacija u Bruxellesu završio je u noći na petak bez konačnog dogovora, ali uz "konkretan napredak", javio je Tanjug. "Približili smo stajališta, ali se nismo dogovorili", rekao je novinarima Thaci nakon radne večere posvećene planu primjene bruxelleskog sporazuma, koja je počela nešto prije 21 sat te trajala više od pet sati. Thaci je rekao da će se razgovori po radnim skupinama nastaviti i tijekom sljedećih dana, a da će se on s Dačićem ponovo sastati 8. srpnja u Bruxellesu. Šefica europske diplomacije Catherine Ashton priopćila je da je postignut konkretan napredak i suglasnost o mnogim pitanjima.

BRUXELLES

Francuska novinska agencija AFP objavila je u petak povodom pristupa Hrvatske Europskoj uniji tekst u kojemu ocjenjuje da će EU Hrvatsku 1. srpnja primiti u sumornom ozračju, dok nezadovoljstvo prema institucijama u Bruxellesu sve više raste a prethodno je proširenje 2007. ostavilo gorak okus. Ogroman plakat s natpisom "Dobrodošla, Hrvatska" rasprostrt je unazad nekoliko dana na pročelju 14-katne zgrade Europske komisije. No, u dokumentu objavljenom 29. svibnja, europsko izvršno tijelo upozorilo je da bi ubrzo moglo pokrenuti postupak o prevelikom deficitu protiv Zagreba zbog prelaska gornje granice proračunskog deficita, piše AFP. "Hrvatska se suočava s velikim izazovima u smislu obnove rasta, jačanja javnih financija i poboljšanja konkurentnosti", rezimirala je Komisija u svojem dokumentu. Manje diplomatski, njemački dnevni list s najvećom nakladom Bild, počeo je napadati Zagreb. "Dugovi, korupcija i visoka stopa nezaposlenosti, to je Hrvatska", napisao je njemački dnevnik predstavljajući tu zemlju "kao sljedeću Grčku koja će progutati milijarde Berlina". Kako navodi francuska agencija, dižu se brojni glasovi u Europi pitajući se o sposobnosti EU-a da integrira novu krhku pridošlicu u posebno teškoj gospodarskoj situaciji.

BEOGRAD

Srbija i Hrvatska šalju pozitivne signale o uzajamnom povlačenju tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu (ICJ), ali konkretnih pregovora još nema, a upravo će tužbe biti jedna od tema razgovora s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, piše beogradski tisak uoči njezina posjeta Beogradu. "Nema pregovora o povlačenju tužbi. Do toga će doći kad zajednički procjenimo da je došao pravi trenutak i da je to od obostrane koristi. Podsjećam da nije Srbija podnijela tužbu protiv Hrvatske, već obrnuto", rekao je za Večernje novosti srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić, jedan od današnjih domaćina Vesni Pusić koja će se tijekom dana dana susresti s najvišim srbijanskim dužnosnicima. List navodi kako se "Hrvatskoj žuri da se ovo pitanje bar pokrene s mrtve točke, prije ulaska u Europsku uniju 1. srpnja, jer su očekivanja Bruxellesa da kao nova članica ne unosi nove probleme".

RIO DE JANEIRO

Predsjednica Brazila Dilma Rousseff za petak je sazvala krizni sastanak užeg kabineta, dan nakon povijesnih prosvjeda koji su okupili gotovo milijun ljudi, pri čemu je jedna osoba poginula. Sastanak s ministrima trebao bi se održati nešto iza podneva po GMT-u, u Braziliji, pišu brazilski listovi na svojim internetskim stranicama. Ured predsjednice ranije je priopćio da je ona zbog prosvjeda otkazala put u Japan predviđen od 26. do 28. lipnja. Više od milijun ljudi prosvjedovalo je u četvrtak navečer na ulicama više od 80 brazilskih gradova, tražeći dostojne javne usluge, protiv korupcije među političkom klasom, te zbog ogromnih svota koje se ulažu u organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2014.

TIRANA

Albanci u nedjelju izlaze na parlamentarne izbore koje Europska unija smatra ključnima za njezinu europsku budućnost, nakon četverogodišnjeg zastoja u približavanju eurointegracijama. Nakon posljednjih izbora 2009. zemlja je zapala u političku krizu jer oporbeni socijalisti nisu htjeli priznati izborne rezultate. To je znatno usporilo albansko približavanje EU-u i Bruxelles je Tirani već dvaput odbio dati status kandidata. Šef misije EU-a u Tirani Ettore Sequi naglasio je da su ovi izbori, koji se moraju provesti u skladu s europskim standardima, "ključni" za Albaniju, piše francuski AFP. Glavni rivali na političkoj sceni isti su već 20 godina - desna koalicija oko aktualnog premijera Salija Berishe i lijeva koalicija oko čelnika socijalista i bivšeg gradonačelnika Tirane Edija Rame. Obje se stranke bespogovorno zalažu za ulazak u EU i oporavak devastiranog albanskog gospodarstva.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙