FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak dionica na europskim burzama nakon oštrih gubitaka

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 21. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali u opreznoj trgovini uz podršku defanzivnih sektora, čime je nadoknađen dio golemih gubitaka od dana ranije zabilježen zbog najave mogućeg smanjivanja programa monetarnih poticaja u SAD-u.

Londonski indeks Ftse ojačao je tako 0,94 posto, na 6.217 bodova, a na izrazitijem dobitku, od 0,8 posto, bio je i pariški CAC, popevši se na 3.728 bodova. Frankfurtski DAX bio je u nešto manjem plusu, od 0,25 posto, i iznosio je 7.948 bodova.

Poticajne mjere središnjih banaka pridonijele su jačanju cijena dionica na europskim tržištima na najviše razine u posljednjih pet godina, unatoč padu aktivnosti u tamošnjim gospodarstvima i smanjenim očekivanjima u vezi dobiti kompanija. No, bojazni da bi takvi poticaji mogli uskoro biti ukinuti oštro su pritisnule dionice na europskim burzama u proteklih mjesec dana.

Po ocjeni upravitelja fondova, jučerašnja rasprodaja dionica, koja je uslijedila nakon što je američka središnja banka Fed u srijedu najavila da bi mogla početi smanjivati monetarne poticaje u drugoj polovini godine, bila je pretjerana reakcija tržišta.

"Prije se tu radilo o dobitonosnim prodajama. Doista ne vidim promjenu trenda na širem tržištu u ovoj fazi", kazao je Mark Nichols, fond menadžer u tvrtki F&C.

Ulagači su ipak oprezni pa su se više okrenuli ulaganjima u defanzivne sektore, poput industrije hrane i pića i telekomunikacija, koji su tradicionalno sigurnija utočišta po pitanju dobiti i dividendi.

Dionice multinacionalnih tvrtki na području hrane i pića SAB Miller i Diageo ojačale su tako za tri odnosno 2,5 posto.

"Mislim da smo sudionici vrlo nervoznog tržišta. Mislim da val rasprodaja nije završio i da definitivno možemo očekivati oscilacije u srednjem roku", tumači ukratko raspoloženje među europskim ulagačima Nick Xanders, čelnik odjela za europska tržišta dionica pri tvrtki BTIG.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,66 posto, na 13.230 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙