FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu dionice Agrokorovih kompanija

Autor: neba
ZAGREB, 17. lipnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje skromna likvidnost, uobičajena za početak tjedna, dok bi u fokusu investitora mogle biti dionice Agrokorovih kompanija, nakon što je taj koncern preuzeo 53 posto dionica slovenskog Mercatora.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks potonuo je prošloga tjedna 2,61 posto, na 1.801 bod, a Crobex10 3,57 posto, na 1.021 bodova. Tijekom tjedna oba su indeksa dotaknula nove najniže razine od prve polovice siječnja.

Redovni promet dionicama iznosio je 67,6 milijuna kuna, što je otprilike 17 milijuna više nego tjedan dana ranije.

„Na domaćem tržištu prošli je tjedan bio vrlo loš - indeksi su pali šesti tjedan zaredom. Likvidnost je bila nešto veća nego u tjednu ranije, u prosjeku oko 35 milijuna kuna dnevno, no za to je najzaslužnija blok transakcija dionicom Rivijere, u visini od 114 milijuna kuna“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Dionicom Rivijere Adrije, čija je Uprava najavila povlačenje dionica iz uvrštenja na burzi, u redovnom trgovanju ostvareno je gotovo 12 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 7,7 posto, na 14,44 kuna. U blok transakciji tom je dionicom protrgovano više od 114 milijuna kuna.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s 18,3 milijuna kuna prometa. Cijena joj je potonula 12,2 posto, na 182,12 kuna. Pritom je samo u četvrtak pala za 10,71 posto, jer se od toga dana tom dionicom trguje bez prava na dividendu za prošlu godinu. Dividenda u bruto iznosu od 20,51 kunu po dionici bit će isplaćena 8. srpnja.

Među gubitnicama još se izdvajaju izdanja Dalekovoda, čija je cijena pala 15,9 posto, potom Ingre, 5,8 posto, Podravke 5,4 posto te Končar Elektroindustrije, 5 posto.

Znatnije dobitnice bile su dionice Proficija, čija je cijena skočila 42,3 posto, zatim Diokija, 12,2 posto i Tehnike, 7,66 posto.

U većem fokusu investitora bile su dionice turističkih tvrtki. Uz najlikvidniju Rivijeru, znatnije se trgovalo i dionicama Valamar Adrije, čija je cijena porasla 1,57 posto.

Krajem tjedna, pak, u fokusu investitora bila su izdanja Agrokorovih kompanija, nakon prvih signala da će slovenske kompanije i banke prodati hrvatskom koncernu svoj udjel

u Mercatoru.

Agrokor je u petak navečer u Ljubljani potpisao ugovor o kupoprodaji 53,12 posto dionica Mercatora s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja. Za dionicu Mercatora platit će 120 eura, što čini 240 milijuna eura za 53,12 posto dionica Mercatora.

Dionice pojedinih tvrtki iz sastava Agrokora krajem tjedna ostvarile su znatne poraste cijene. Tako je cijena dionice Belja protekloga tjedna skočila 11,12 posto, Zvijezde 6,67 posto, Vupika 5,38 posto, a Konzuma za 3,62 posto.

„Danas očekujem skromnu likvidnost, uobičajenu za početak tjedna, pri čemu je moguće da će se dio Agrokorovih dionica naći u fokusu investitora, nakon objave preuzimanja 53 posto udjela u Mercatoru“, kaže Špoljar.

Pojedini analitičari u Hininoj anketi ističu i da bi u fokusu mogle biti dionice građevinskih kompanija, jer mediji pišu da su Hrvatske autoceste zbog besparice odustale od gradnje dionice Lekenik – Mošćenica na autocesti Zagreb – Sisak, a na koridoru Vc, takozvanoj Slavonici, dionica od Osijeka do Belog Manastira te dalje do mađarske granice bit će građena u profilu državne ceste, a ne autoceste.

A na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo vrlo nesigurno zbog strahovanja ulagača da se bliži kraj ere izuzetno labave monetarne politike kojom su vodeće središnje banke u svijetu dugo podržavale tržišta kapitala.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks oslabio 1,2 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1, a Nasdaq indeks 1,3 posto. To je već treći pad indeksa u posljednja četiri tjedna.

„Prošli je tjedan na inozemnim burzama bio također prilično loš. U zadnja četiri trgovinska tjedna, na Wall Streetu je treći tjedan bio negativan. Pad indeksa posljedica je zabrinutosti oko toga hoće li biti nastavljena labava monetarna politika. Zbog toga je porasla i volatilnost mjerena VIX indeksom“, navodi Špoljar.

I idućih dana u fokusu investitora bit će monetarna politika u SAD-u. U srijedu će, nakon dvodnevne sjednice Feda, predsjednik središnje banke Ben Bernanke održati konferenciju za novinare.

„U srijedu je zasjedanje Feda. Očekuje se da će Fed zadržati kamatne stope rekordno niskima, no investitori će tražiti signale u vezi sudbine sadašnjih monetarnih poticaja“, ocjenjuje Špoljar.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙