FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad indeksa na europskim burzama nakon odluke Feda

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su oštro smanjeni, predvođeni gubitnicima u sektoru ruda i luksuznih roba, jer je tržišta uzdrmala vijest da su u američkoj središnjoj banci odlučili da je vrijeme da ukinu program kupovina obveznica koji je dionicama pružao snažnu podršku.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima potonuo 2,24 posto, na 6.206 bodova. Na gubitku od gotovo 2,5 posto bili su indeksi frankfurtske i pariške burze, pri čemu se DAX spustio na 7.997 bodova, a CAC na 3.743 boda.

Najveći gubitnici zabilježeni su u sektoru rudarskih kompanija, čije su dionice izrazitije oslabile zbog slabih pokazatelja iz Kine, najvećeg svjetskog potrošača metala, koji upućuju na usporavanje gospodarskih aktivnosti u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Dionice tvrtke za vađenje zlata Randgold potonule su 7,6 posto, a izrazitije su oslabile i dionice divova rudarskog sektora Rio Tinta i BHP Billitona, za oko 4,8 posto.

Oštar pad dionica pogodio je i švicarske proizvođače luksuznih roba Swatch i Richemont, a trgovci kažu da je to rezultat pada švicarskog izvoza.

Na globalnim su tržištima dionice osjetnije oslabile u proteklih mjesec dana pod utjecajem očekivanja da će Fed početi smanjivati programe monetarnih poticaja u drugoj polovini godine, poznatije kao "kvantitativno ublažavanje".

Taj program pogodio je prinose po obveznicama i time okrenuo mnoge ulagače dionicama koje nude bolje prinose, a čelnik Feda Ben Bernanke u srijedu je po završetku dvodnevnog bančinog zasjedanja kazao da bi mogao početi ukidati program u drugoj polovini godine.

U Cavendish Asset Managementu upraviteljica fonda Caroline Vincent prognozira da će u idućim mjesecima doći do povlačenja na europskim tržištima dionicama. Napominje kako ipak ne očekuje značajniji pad njihovih cijena.

"Mislim da ćemo imati nekoliko mirnih mjeseci, no ne vidim nikakvih razloga za kolaps. Ne postajem defanzivnija", kazala je.

Indeks Tokijske burze Nikkei je oslabio 1,74 posto, na 13.014 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙