FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen oprez na europskim burzama uoči vijesti iz Feda

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 19. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su oslabili u uvjetima slabe i promjenjive trgovine dok su ulagači nastojali odgonetnuti koliko dugo bi američka središnja banka Fed još mogla nastaviti s monetarnim poticajima koji podupiru tržišta dionica.

U takvom je ozračju londonski Ftse indeks oslabio 0,49 posto, na 6.343 boda. Na istom postotnom gubitku bio je i pariški CAC, spustivši se na 3.841 bod, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,16 posto, na 8.216 bodova.

Nagađanja o potencijalnom smanjenju Fedova programa kupovina obveznica posljednjh su tjedana osjetnije zatresla globalna tržišta dionica. Budući da se ipak potvrda takvih spekulacija ne očekuje po današnjem završetku dvodnevnog sastanka, poneki se ulagači danas pitaju jesu li nedavne rasprodaje možda ipak bile pretjerane.

Drugi su, međutim, i dalje oprezni, budući da će Fed vjerojatno ostaviti vrata otvorena za smanjivanje tih programa u idućim mjesecima.

"Ulagači bi trebali biti oprezni i utvrditi pažljivo svoje limite jer, ako dođe do nekih promjena u Fedovoj monetarnoj politici, može se očekivati dramatičniji pad na tržištima. No, ne očekujem takvu promjenu", kazao je Oliver Roth, glavni trgovac u tvrtki Close Brothers Seydler.

Među pojedinačnim kako dobitnicima tako i gubitnicima danas su prednjačile kompanije iz nordijskih zemalja.

Tako je finska Nokia zabilježila skok cijene dionica od 3,3 posto, nakon što je izvršni direktor tvrtke Huawei kazao da je kompanija otvorena za mogućnosti akvizicije finskog proizvođača mobitela. Naknadno su ipak istaknuli da ne planiraju takav potez.

Dionice švedskog bankovnog diva Nordee oslabile su pak za 3,8 posto, nakon što je švedska vlada objavila da je prodala udio u banci uz popust, čime je državni udio smanjen s 13,4 na sedam posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je za 1,83 posto, na 13.245 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙