FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pale, ulagače zabrinjava Fed

Autor: neba
LONDON, 5. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, dodatno se udaljivši od najviše razine u pet godina dosegnute u drugom dijelu svibnja, jer se ulagači plaše smanjenje poticajnih mjera američkog Feda.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,7 posto na 1.203 boda. Još krajem svibnja kretao se na najvišoj razini u pet godina, oko 1.258 bodova.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,3 i 0,5 posto.

Cijene europskih dionica padaju već više od tjedan dana jer se ulagači plaše smanjenja Fedovih programa kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, koji već duže vrijeme predstavljaju glavnu podršku tržištima.

Jučer je dvoje dužnosnika američke središnje banke poručilo da ti programi ne mogu trajati beskonačno i da bi financijska tržišta trebala biti manje ovisna o jeftinom novcu.

„Trenutačno kretanje tržišta ovisi o svakoj riječi koja stigne iz Feda i Europske središnje banke. Nakon dugotrajnog, snažnog uspona, trend se promijenio, pa se čini da su tržišta spremna za korekciju na niže“, kaže Richard Griffiths, analitičar u tvrtki Berkeley Futures.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 3,8 posto, na 13.014 bodova, najnižu razinu u dva mjeseca.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙