FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konstituirano Gradsko vijeće Splita, predsjednik Boris Ćurković

Autor: zjur
SPLIT, 18. lipnja 2013. (Hina) - Na danas održanoj konstituirajućoj sjednici splitskog Gradskog vijeća za predsjednika Vijeća izabran je Boris Ćurković (SDP), a za potpredsjednike Igor Mladinić (HNS) i Petar Škorić (HDZ).

Ćurković je dobio 21 glas (11 SDP, 5 HGS, 3 lista Ivana Grubišića, 2 lista Anđelke Visković), deset vijećnika HDZ-a je bilo protiv, a lista Marijane Puljak suzdržana sa tri člana.

Gradsko vijeće Splita ima 35 vijećnika, a konstituirajućoj sjednici, koju je otvorio predstojnik Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije po ovlaštenju Vlade RH Veljan Radojković, nazočilo ih je 34. Nakon intoniranja državne te gradske himne i izbora Mandatne komisije i Odbora za izbor i imenovanje, gradonačelnik Ivo Baldasar i njegovi zamjenici Aida Batarelo i Goran Kovačević preuzeli su dužnost vođenja grada a vijećnici su položili prisegu.

"Ovo je za mene izuzetna čast. Radi se o reprezentativnom skupu ljudi koje krasi profesionalizam i ljudske vrijednosti i baš te kvalitete su garancija da će znati udovoljiti svim zahtjevima vremena. Bit će različitih interesa i zahtjeva, ali ako smognemo snage i mudrosti, u demokratskoj ćemo proceduri riješiti sve probleme našeg grada u interesu građana Splita", kazao je Boris Ćurković.

Novim vijećnicima čestitao je i gradonačelnik Ivo Baldasar kazavši da je Split danas pokazao pravo lice demokracije.

Odmah nakon sjednice bivši gradonačelnik Željko Kerum, koji je u vijećnicu stigao na vrijeme, okupljenim novinarima je rekao da njegov bivši zamjenik Jure Šundov neće biti Baldasarov savjetnik jer je to odluka Hrvatske građanske stranke (HGS). Za novog predsjednika Gradskog vijeća je rekao da je kvalitetan čovjek.

"Iz današnje sjednice se vidjelo da SDP nema kvalitetnu većinu i da će biti borba u donošenju odluka. Mi smo oporba, ali za dobre stvari dižemo ruke. Tako smo i danas digli ruke za izbor Ćurkovića", kazao je Kerum.

Na upit novinara hoće li i dalje redovno dolaziti na sjednice rekao je kako će ga, bude li zakonski moguće, mijenjati netko drugi sa liste. Ako u tome ne uspije, rekao je, bit će primoran dolaziti.

Na novinarska pitanja gradonačelnik Baldasar je rekao da je već jučer naručio revizora za "clean start" koji će dati presjek stanja u gradskim financijama, no da zbog nedostatka vremena i novaca neće ići u dublju reviziju.

Rekao je da je prihod proračuna 650 milijuna kuna, da 202 milijuna kuna ide na plaće zaposlenih i još 436 milijuna kuna za administraciju - troškove tvrtki u vlasništvu grada. Treba ići na uštede od 30 milijuna kuna na godišnjem nivou, no prethodno će, rekao je, razgovarati sa sindikatima. Otpuštanja neće biti, ali će biti smanjenja plaća, manje rukovodećeg kadra, racionalizirat ćemo ono što budemo mogli, rekao je.

HDZ-ov potpredsjednik Gradskog vijeća Petar Škorić rekao je novinarima kako će sve dobre i konstruktivne prijedloge koji se tiču grada i njegovih građana podržavati. "Mi predstavljamo jedan značajan dio građana Splita, jer se u drugom krugu pokazalo svega 0,8 posto razlike i želimo kroz naše djelovanje u gradskom vijeću zastupati interese tih ljudi", kazao je Škorić.

(Hina) xzjur yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙