FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt "Jedna slika iz Domovinskog rata"

Autor: aspa
ZAGREB, 17. lipnja 2013. (Hina) - Ministarstvo branitelja, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom radiotelevizijom (HRT), Hrvatskim društvom pisaca i Vukovar Film Festivalom (VFF), predstavilo je danas projekt "Jedna slika iz Domovinskog rata", a riječ je o javnom pozivu za najbolju kratku priču s temom iz Domovinskog rata koja će se ekranizirati i imati premijeru na VFF-u.

Ministar branitelja Predrag Matić pozvao je na konferenciji za novinare sve hrvatske građane, poglavito branitelje, da se jave na javni poziv, ističući kako je riječ o novom projektu u suradnji s partnerima. Dodao je da će taj projekt biti pogled na Domovinski rat iz umjetničke perspektive te da se svi podatci o pozivu mogu pronaći na internetskim stranicama ministarstva i partnera. Neovisno povjerenstvo proglasit će i nagraditi najbolji rad, rekao je Matić.

Ravnatelj Hrvatskoga audiovizualnog centra Hrvoje Hribar zahvalio je Ministarstvu branitelja na tom projektu, ističući pritom kako Domovinski rat prebrzo izlazi iz kolektivne memorije, a prerano postaje mit. To je prilika da potražimo zrnca autentične memorije i krenemo s drugom vrstom darovitosti u jedno drugo istraživanje, rekao je, dodajući kako javni poziv nije namijenjen samo piscima i scenaristima, nego, naprotiv, svjedocima i svim građanima koji osjećaju da imaju iskustvo vezano uz Domovinski rat koje je vrijedno podijeliti. Povjerenstvo će vrednovati potencijal tog iskustva, a ne toliko književnu vrijednost, istaknuo je Hribar.

Glavni urednik HTV-a 3 Dean Šoša rekao je kako HRT namjerava poticati projekte koji će povećati kvalitetu filmskog fonda o Domovinskom ratu u našoj kinematografiji. "Kvalitetnih igranih i dokumentarnih djela s temom Domovinskog rata je premalo, ali nije prekasno da nadoknadimo propušteno", ocijenio je i dodao da HRT podupire tu ideju.

Projekt su poduprli i književnik i član Hrvatskoga društva pisaca Tomica Bajsić te direktor VFF-a Igor Rakonić.

Javni poziv za kratku priču "Jedna slika iz Domovinskog rata" otvoren je do 16. srpnja ove godine.

(Hina) xaš ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙