FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: proslava 22. obljetnice 109. brigade HV-a

Autor: zdra
VINKOVCI, 1. lipnja 2013. (Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen križa hrvatskim braniteljima na vinkovačkom Gradskom groblju danas je obilježena 22. obljetnica osnutka 109. brigade HV-a, čiji su pripadnici branili Vinkovce i okolicu u Domovinskom ratu, na bosutskoj bojišnici dugačkoj 70 kilometara.

Bila je to prva pričuvna brigada u Hrvatskoj kroz čije postrojbe je prošlo više od 9600 pripadnika od kojih su 202 poginula, 640 ih je ranjeno, a za 24 se još uvijek traga, izjavio je uoči polaganja vijenaca umirovljeni pukovnik Josip Matić, jedan od ratnih zapovjednika 109. brigade.

Kazao je i kako je malo poznata činjenica da je oko 200 pripadnika brigade sudjelovalo i u borbama za Vukovar, pri čemu ih je nekoliko poginulo u samom gradu, a postoje i indicije i da je nekoliko pripadnika te postrojbe ubijeno na Ovčari.

U spomen na poginule i nestale, vijence podno Spomen križa hrvatskim braniteljima položili su i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine poginulih pripadnika 109. brigade, te izaslanstva brigade, MORH-a i Glavnog stožera, gradova Vinkovaca i Otoka, Vukovarsko-srijemske županije i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te županije.

Molitvu je molio vojni kapelan Ante Mihaljević koji je potom u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služio i misu zadušnicu.

(Hina) xzdra ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙