FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: mtau
ZAGREB, 15. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

TEHERAN - Umjereni kandidat Hasan Rohani odnio je pobjedu na iranskim predsjedničkim izborima, čime je završilo osam godina vlasti konzervativaca, objavilo je u subotu iransko ministarstvo unutarnjih poslova. Rohani je dobio 18,6 milijuna glasova odnosno 50,68 posto, rekao je ministar Mustafa Mohamad Nadžar, navodeći konačne rezultate. Hasan Rohani nalazi se ispred konzervativnog gradonačelnika Teherana Mohamada Bakera Kalibafa koji je dobio 6,07 milijuna glasova i glavnog iranskog nuklearnog pregovarača Saida Džalilija (3,17 milijuna). Na izbore je izašlo 72,7 posto birača, dodao je Nadžar.

ISTANBUL - Turska policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala je u subotu navečer prosvjednike iz parka Gezi, nekoliko sati nakon što je premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio policijskom intervencijom. Snage reda ušle su u park, uporište prosvjednika, i ispraznile ga pomoću suzavca. Brojni šatori u kojima su se prosvjednici spremali provesti još jednu noć uništeni su u intervenciji, a više je demonstranata uhićeno. Nešto ranije, policija je rastjerala okupljene na Trgu Taksim. Turski premijer pozvao je u subotu posljednje prosvjednike koji su ostali u parku Gezi i na Trgu Taksim da do nedjelje napuste te prostore, rekavši da će u suprotnom narediti policijsku intervenciju.

BEČ/RIM - Više desetaka tisuća osoba sudjelovalo je u subotu na ulicama Beča i u Rimu na Paradama ponosa, tražeći obranu prava homoseksualaca. "Po našim procjenama danas popodne je bilo više od 150.000 osoba na Ringu", kazao je za agenciju AFP Christian Hoegl, dužnosnik Homoseksualne inicijative, glavne organizacije homoseksualaca u austrijskom glavnom gradu. Rekao je da je zadovoljan odazivom, nešto višim od onog 2012. Policija nije mogla dati svoju procjenu broja osoba koje su sudjelovale na paradi, zbog vrlo velikog prostora na kojem su se one okupile. U povijesnoj jezgri Rima homoseksualci su tražili donošenje zakona o legalizaciji istospolnih brakova. "U Francuskoj se sada mogu vjenčati. Kada ću to moći u Italiji?", pisalo je na jednom od transparenata. "O ljudskim pravima se ne raspravlja. Rim će postati glavni grad ljudskih prava. Bilo je previše agresije posljednjih godina, previše tragedija izolacije", rekao je novi rimski gradonačelnik Ignazio Marino (lijevi centar). Italija ne dopušta brak ali ni civilnu zajednicu osobama istog spola, što dio homoseksualca pripisuje jakom utjecaju crkve u zemlji. Stoga se na jednom od transparenata moglo pročitati i "Zatvorite Vatikan".

LJUBLJANA - Završna priredba slovenske "Parade ponosa", mimohoda homoseksualaca i njihovih simpatizera, u subotu je u Ljubljani protekla u znaku obećanja političara da će se snažno založiti za njihova prava. Među sudionicima, njih oko tisuću, po prvi put otkako se 2001. godine u slovenskoj prijestolnice održavaju mimohodi homoseksualaca, bilo je i nekoliko istaknutih poličara. Nazočan je bio slovenski predsjednik Borut Pahor, više ministara te ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković u ime grada koji je pokrovitelj mimohoda. Ministrica obitelji Anja Kopač Mrak rekla je da za zakonsku diskriminaciju istospolno orijentiranih i njihovih zajednica više ne smije biti isprika, te najavila novi pokušaj da se zakonski omoguće veća prava za tu skupinu.

ZAGREB - Američki predsjednik Barack Obama, koji je najavio da će vojno pomoći sirijske ustanike, razgovarao je o sukobu u toj zemlji s europskim kolegama, objavila je Bijela kuća u subotu, a agencije javljaju da sirijska vojska nastavlja tući ustaničke položaje, no da je pretrpjela bijeg 71 časnika u Tursku. Obama je u petak navečer razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom, s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, talijanskim premijerom Enricom Lettom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, priopćila je u subotu Bijela kuća. "Petero čelnika razgovaralo je o Siriji i kemijskom oružju kojim se režim koristi protiv vlastitog naroda te načinima kako pomoći političku tranziciju kako bi se završio sukob", priopćila je Bijela kuća. Washington je u četvrtak objavio kako ima dokaze da sirijski režim rabi kemijsko oružje protiv pobunjenika i obvezao se zbog toga prvi put pružiti "vojnu pomoć" sirijskoj oporbi.

SOFIJA - Kontroverzni bugarski zastupnik Deljan Peevski odbio je u subotu funkciju novog šefa bugarske Državne agencije za nacionalnu sigurnost (DANS) koju je u petak potvrdio parlament, izazvavši burne reakcije i zaprepaštenje u zemlji. "Spreman sam prihvatiti odluku parlamenta kojim bi se poništilo moje imenovanje", rekao je u pismu upućenom bugarskim medijima. Parlament je u petak potvrdio imenovanje Peevskog (32), osobe bez ikakvog iskustva u sigurnosnim službama, na prijedlog premijera Plamena Orešarskog u samo četvrt sata i bez rasprave. Predsjednik Rosen Plevnelijev je prosvjedovao i izjavio da je njegovo provjerenje u vladu iscrpljeno, te zatražio od parlamenta da hitno opozove odluku o imenovanju.

PRAG - Češko pravosuđe objavilo je u subotu da je zadržalo u pritvoru Janu Nagyovu, blisku suradnicu predsjednika češke vlade Petra Nečasa i glavnu osobu u korupcijskom skandalu koji od četvrtka potresa zemlju i prijeti opstanku vlade desnog centra. Utjecajna predstojnica ureda češkog premijera, Nagyova je optužena da je organizirala političku korupciju i za svoje osobne interese koristila vojno-obajveštajnu službu kako bi tajno pratila Nečasovu suprugu. Češki tabloidi već dugo nagađaju o prirodi Nečasovih odnosa s Nagyovom. Češki premijer u utorak je objavio da se razvodi od supruge. Nagyova je, po policiji, vršila "pritisak na Petra Nečasa kako bi postigla da se razvede od supruge Radke." Optužnice su podignute i protiv dvojice generala i jednog pukovnika vojno-obavještajne službe. Nečas odbija podnijeti ostavku.

ZAGREB - Britanska kraljica Elizabeta II. sudjelovala je u subotu u Londonu na tradicionalnoj godišnjoj paradi "Trooping the Colour" kojom je službeno proslavila 87. rođendan, ali bez svoga supruga, vojvode od Edinburgha, koji se u bolnici oporavlja od operacije. Parada je završila ispaljivanjem počasne paljbe i svečanim preletom zrakoplova RAF-a, što je kraljevska obitelj promatrala s balkona Buckinghamske palače. Među njima bila je i vojvotkinja od Cambridgea, kojoj je to bilo posljednje pojavljivanje u javnosti prije rođenja prvog djeteta, što se očekuje u srpnju. Kraljevsku paradu, zapravo službenu proslavu rođendana njihove kraljice, promatrale su tisuće ljudi, prenosi BBC.

RIM - Talijanska obalna straža spasila je u noći na subotu 159 sirijskih, afganistanskih i egipatskih imigranata na pučini kod Kalabrije, na krajnjem jugu Italije, objavili su u subotu talijanski mediji. Među imigrantima bilo je sedmero djece i jedno novorođenče, djevojčica rođena na moru. Četvero imigranata smješteno je u bolnicu zbog dehidracije, a ostali su, među kojima 14 žena, privremeno smješteni u školi u mjestu Rocella Jonica. Brodica je na put krenula iz Turske prije nekoliko dana.

BUDIMPEŠTA - Venecijanska komisija Vijeća Europe oštro je kritizirala nedavne ustavne promjene u Mađarskoj, ocijenivši da neke odredbe nisu u skladu s demokratskim načelima. Venecijanska komisija, punim imenom Europska komisija za demokraciju putem prava, savjetodavno tijelo Vijeća Europe za ustavna pitanja, u izvješću zaključuje da su mjere za ograničavanje ovlasti mađarskog ustavnog suda "prijetnja ustavnoj pravdi" i da potkopavaju pravosudni sustav u zemlji. Izražava također zabrinutost da mađarska vlada koristi svoju dvotrećinsku parlamentarnu većinu kako bi osigurala da će se njezina politika provoditi još generacijama.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙