FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 15. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ISTANBUL

Prosvjednici iz parka Gezi na Trgu Taksim u Istanbulu, odakle je krenuo val prosvjeda diljem Turske, najavili su u subotu nastavak pokreta započetog prije dva tjedna. "Nastavit ćemo otpor protiv svake nepravde u našoj zemlji. To je tek početak, naša borba se nastavlja!", piše u priopćenju Solidarnost za Taksim, glavna koordinacija udruga koje su zaposjele park. "Danas smo jači, organiziraniji i optimističniji nego prije 18 dana", kad je skupina ekoloških aktivista počela kampirati u parku protiveći se planu uređenja tog dijela grada, ističe Solidarnost za Taksim u priopćenju objavljenom nakon noći rasprava među aktivistima. Stotine prosvjednika iz parka Gezi zahtijeva oslobađanje prosvjednika koje je uhitila policija u akciji širokih razmjera u cijeloj zemlji koja je stajala života četiri osobe, pri čemu je ozlijeđeno 7500 osoba.

BENGAZI

Najmanje pet vojnika ubijeno je u sukobima specijalnih snaga i oružane islamističke skupine u Bengaziju, gradu na istoku Libije u kojemu je prije više od dvije godine pokrenut otpor koji je doveo do pada režima Moamera Gadafija. Borbe se odvijaju od petka navečer a razmjena paljbe i eksplozija čuli su se od ranog jutra blizu glavnog stožera specijalnih snaga vojske i u četvrti al-Lithi na putu prema zračnoj luci. Na svojoj Facebook stranici, specijalne snage su navele da se sukobljuju lakim oružjem sa skupinom "odmetnika", spominjući i raketnu paljbu.

LJUBLJANA

Odlazeći guverner slovenske središnje banke Marko Kranjec izjavio je u razgovoru za mariborski list "Večer" da slovenska poduzeća trabaju odgovorne vlasnike, te da to vrijedi i u slučaju Mercatora kojega želi kupiti koncern Agrokor. Odgovorni vlasnici su oni koji daju svoj novac i svjesni su rizika da ga mogu izgubiti, a ne oni koji nemaju svog novca ili samo obećavaju, rekao je Kranjec u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od subote. Kranjecu za nekoliko dana završava mandat, a zadnjih je godina bio izložen kritikama da slovenska središnja banka pod njegovim vodstvom nije na vrijeme uočila enormno povećanje loših kredita u bankama u državnom vlasništvu zbog njihove povezanosti s državnim tvrtkama i političarima, što Kranjec odbija. U razgovoru za mariborski "Večer" rekao je da je protiv prevelikog utjecaja države u poduzećima i da treba naći odgovorne vlasnike i investitore koji imaju svoj, a ne tuđi novac, te da to vrijedi i u slučaju Agrokora koji želi kupiti Mercator.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙