FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 14. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

DEN HAAG - Haško tužiteljstvo pridružilo se u petak zahtjevu obrane bosanskohercegovačkih Hrvata da se produlje rokovi za najavu žalbe na nepravomoćnu presudu kojom su šestorica bivših čelnika Herceg-Bosne osuđena na kazne od 10 do 25 godina zatvora, objavio je u petak Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Ističući da se radi o vrlo kompleksnoj i opširnoj presudi u predmetu "Prlić i drugi" tužitelji smatraju da bi se rok za podnošenje najave žalbe trebao produljiti na najmanje 90 dana. Obrane su tražile odgodu roka za podnošenje najave žalbe zbog toga što presuda nije objavljena na engleskom jeziku smatrajući to povredom prava njihovih branjenika. Presuda je napisana na 2629 stranica. Šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne ICTY je u svibnju osudio na kazne zatvora od 10 do 25 godina zbog zločina nad Muslimanima tijekom rata u BiH koje su osmislili u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

MOSTAR - Koordinacija dužnosnika HDZ BiH u državnim institucijama BiH zaključili su u petak da će se vratiti i raditi u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu tek kada dobiju potrebna jamstva za sigurnost kao i izvještaje o propustima policijskih i sigurnosnih agencija oko prošlotjednog prosvjeda koji je prerastao u talačku krizu. "Ostajemo kod zahtjeva predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande koji je, kako bi Vijeće ministara BiH dalje nastavilo nesmetano funkcionirati, zatražio od ministra sigurnosti i sigurnosnih agencija da dostave izvješće i analizu posljednjih događanja, definiraju očigledne propuste, sankcioniraju odgovorne, poduzmu odgovarajuće mjere i daju odgovor kako će dalje osigurati sigurnost svih čije je radno mjesto u zgradama zajedničkih institucija BiH", navodi se u zaključcima koordinacije hrvatskih dužnosnika iz redova HDZ-a BiH održanima u Livnu.

SARAJEVO - Ravnatelj Uprave za koordinacijsku policijskih tijela BiH Himzo Selimović izjavio je u petak da nijednog trenutka nije bila ugrožna sigurnost u zgradi zajedničkih institucija BiH za vrijeme prosvjeda u Sarajevu protekloga četvrtka dodajući ipak da je za 1.750 najviših državnih dužnosnika, stranih diplomata i bankara te zaposlenika bila onemogućena slobodna kretanja. Uprava za koordinaciju policijskih tijela danas je takav izvještaj uputila predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, ministarstvu sigurnosti BiH i neovisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH s pojedinostima o policijskim mjerama koje su poduzete za vrijeme prosvjeda koji je prerastao u talačku krizu. Ravnatelj Uprave za koordinaciju policijskih agencija u BiH naveo je da je u informaciji sadržane sve mjere koje je policija poduzimala tijekom prosvjeda i blokade institucija BiH te su predložili dodatne mjere za unaprijeđenje sigurnosti ovih objekata.

MOSTAR - Ured posebnog predstavnika Europske unije (EUSR) u BiH pozvao je u petak tročlano Predsjedništvo BiH da na sjednici zakazanoj za ponedjeljak 17. lipnja potvrdi odluku Vijeća ministara o ugovorima o graničnim prelazima i pograničnom prometu kako bi se izbjegla blokada na granicama prema Hrvatskoj kada 1. srpnja postane članica Europske unije. Prema priopćenju iz EUSR-a odluka Predsjedništva BiH bi omogućila da ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija potpiše ove ugovore i zajedničku izjavu za prolaz kroz luku Ploče i teritoriju BiH u Neumu na predstojećem sastanku na ministarskoj razini između BiH, Hrvatske i Europske komisije zakazanom za srijedu 19. lipnja u Bruxellesu. Stupanje na snagu ovih ugovora omogućava i nastavak posebnog režima za izvoz roba biljnog i životinjskog podrijetla koje nisu u skladu s europskim standardima iz BiH u treće zemlje preko luke Ploče, precizirali su iz EUSR-a.

PARIZ - Francuska je u petak ocijenila "malo vjerojatnim" da će UN-ovo Vijeće sigurnosti odobriti uvođenje zone zabrane letenja u Siriji, što su, kako pišu američki mediji, predložili vojni čelnici u Washingtonu. "Čini se malo vjerojatnim da će takva mjera dobiti suglasnost Vijeća sigurnosti", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Philippe Lalliot, podsjetivši da je za uvođenje zabrane nužna odluka Vijeća sigurnosti obvezujuće naravi. Naime, Rusija i Kina su sustavno ulagale veto na rezolucije kojima se osuđuje režim Bashara al-Assada od početka sukoba u ožujku 2011. Kako navode američki mediji, američki vojni čelnici su predložili vladi da uvede manju zonu zabrane letenja u Siriji koja bi pokrivala baze za uvježbavanje oporbenih boraca.

MOSKVA - Američke informacije o tomu da sirijski predsjednik Bashar al-Assad rabi kemijsko oružje u Siriji "ne čine se uvjerljivima", rekao je savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina u petak. Jurij Ušakov rekao je kako bi dodatna američka vojna pomoć sirijskim pobunjenicima umanjila napore da se mirovnim pregovorima okonča sukob što traje dulje od dvije godine s više 93.000 mrtvih. Američki dužnosnici prenijeli su Rusiji informaciju o korištenju kemijskog oružja, no "iskreno ću vam reći, to što su nam Amerikanci predočili ne djeluje uvjerljivo", rekao je. Rusija "još ne razmatra" slanje naprednih raketa Assadu kao odgovor na američku pomoć ustanicima, rekao je Ušakov.

BRUXELLES - Sjedinjene Države pristale su u petak informirati Europljane o svom programu nadzora komunikacija i surađivati u osiguranju jamstava da će europski građani biti zaštićeni, kazala je europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem. "Dogovorili smo sa Sjedinjenim Državama da ćemo osnovati transatlantsku skupinu stručnjaka za razmjenu informacija i razmatranje jamstava", objavila je Malmstroem na Twitteru. Malmstroem i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding postigle su taj dogovor na sastanku s američkim ministrom pravosuđa Ericom Holderom u Dublinu, u organizaciji irskog predsjedništva EU-a.

PRAG - Češki premijer Petr Nečas borio se u petak za spas svoje vlade nakon krize koju je dan ranije potaknula akcija policije za suzbijanje organiziranog kriminala u kojoj su uhićeni njegova najbliža suradnica i političari bliski vlasti. Nečas (48) iz desne stranke ODS-a, u petak je ponovo odbio podnijeti ostavku, usprkos tome što je predstojnica njegova ureda Jana Nagyova ispitana u vezi sa zlouporabom ovlasti i s korupcijom. Socijaldemokratska stranka CSSD zatražila je trenutačni odlazak Nečasa i njegova kabineta te raspisivanje prijevremenih izbora, s obzirom da bi se redoviti parlamentarni izbori trebali održati u proljeće 2014.

ANKARA - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da se nada kako će prosvjednici "još večeras" napustiti park Gezi u Istanbulu, nakon obećanja da će obustaviti projekt uređenja tog parka koji je potaknuo prosvjede što potresaju zemlju. "Nadam se da će se sve završiti do kraja dana", rekao je Erdogan u govoru u Ankari, pozivajući još jednom prosvjednike da odmah napuste park. "Već dva dana razgovaramo s predstavnicima (prosvjednika) i nadam se da će sve biti u redu", rekao je premijer. Kao što je učinio i tijekom noći obraćajući se glasnogovorniku prosvjednika, Erdogan je javno opetovao obećanje da se u parku neće ništa raditi dok sud ne donese konačnu odluku o njegovoj sudbini.

VATIKAN - Prvi put nakon izbora, Papa je u petak srdačno primio novog poglavara Anglikanske crkve Justina Welbyja, što je bila prigoda da potvrde svoju zajedničku potporu borbi protiv siromaštva i ratova, a za papu Franju da zatraži više jedinstva u obrani života i obitelji. Canterburyjski nadbiskup, duhovni poglavar 80 milijuna vjernika u 165 zemalja, u pratnji supruge Caroline sastao se sa Svetim Ocem prije molitve s njim i sa stotinjak čelnika dviju Crkava - među kojima su i anglikanci koji su prešli na katoličanstvo - u kapeli Redemptoris Mater u Apostolskoj palači. Ondje su zajedno molili za žrtve "civilnih sukoba, napose na Bliskom istoku".

TEHERAN - Šestorica iranskih predsjedničkih kandidata pozvala su u petak navečer svoje pristaše na mir u očekivanju objave rezultata izbora za koje je odziv bio velik zbog čega je produljena otvorenost birališta. Većina birališta zatvorila su se u 22 sata po mjesnom vremenu, a u pokrajini Teheran ostat će otvorena do 23 sata. Očekuje se da će odziv birača dosegnuti 70 posto, kazali su predstavnici izbornog povjerenstva. Sve do potpunog zatvaranja birališta ne očekuje se nikakva objava podataka o odzivu 50,5 milijuna Iranaca s pravom glasa koji su osim predsjednika birali i lokalne vijećnike. U zajedničkom priopćenju predstavnici šestorice predsjedničkih kandidata pozvali su "narod da ne sluša glasine o organiziranju izborne proslave te da izbjegne svako okupljanje prije objave konačnih rezultata".

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙