FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 11. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Svi predsjednici zemalja regije potvrdili su dolazak u Zagreb 30. lipnja na proslavu hrvatskog ulaska u EU, saznaje se u utorak iz Ureda predsjednika. Pozivi su upućeni članovima predsjedništva BiH, predsjednicima Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije te predsjednici Kosova. Osim na proslavi hrvatskog ulaska u EU 30. lipnja, Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, te Borut Pahor, Tomislav Nikolić, Filip Vujanović, Đorge Ivanov, Bujar Nishani i Atifete Jahjaga okupit će se i na doručku kod predsjednika Ive Josipovića 1. srpnja na kojem će se razgovarati o nastavku suradnje u regiji i promociji politike proširenja nakon ulaska RH u EU. Hrvatski predsjednik pozvan je i na sastanak regionalnog nevladinog pokreta Igmanske incijative koji bi se također 1. srpnja trebao održati u Zagrebu uz sudjelovanje čelnika regionalnih zemalja.

BANJA LUKA - U regiji postoji opća suglasnost kako je potrebno graditi mir i stabilnost, a doprinos tome je i konferencija koja je u protekla tri dana održana u Banjoj Luci pod pokroviteljstvom biskupa Franje Komarice, ocijenio je u utorak predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je i sam bio sudionikom tog skupa. "Svi se se složili da alternative pomirenju i miru nema", kazao je Leko novinarima nakon skupa na kojemu sudjelovali i predsjednici parlamenata Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Putevi do trajnog mira, kako je kazao Leko, tražit će se na demokratskim načelima kakva vrijede u svim demokratskim zemljama, a posebice u onima koje su članice Europske unije. "To je interes Hrvatske a to je i interes naših susjeda", kazao je Leko zaključivši kako je korak naprijed u tom smjeru definitivno napravljen banjolučkim skupom.

BANJA LUKA - Banjolučki biskup Franjo Komarica kazao je u utorak kako je međunarodna konferencija na temu mira i pomirenja, održana pod njegovim pokroviteljstvom protekla tri dana u Banjoj Luci, imala za cilj potaknuti odgovorne na novi iskorak u gradnji pomirenja i stabilnosti u regiji. "Za neke je to možda nedovoljno velik korak, no za mene i za sve realne ljude ovo je veliko buđenje nade da ćemo moći napraviti sljedeće korake u istom pravcu", kazao je Komarica. Po riječima banjalučkog biskupa, skup u Banjoj Luci dao je novo svjetlo u sadašnjem tmurnom okružju, što je iznimno važno zbog zabrinjavajućeg stanja koje Katolička crkva ne može tek promatrati nego se želi zajedno sa svima drugima uključiti u rješavanje problema.

ZAGREB - Hrvatska je ispunila sve europske obveze u vezi s graničnom policijom, a u iduće dvije godine kani se koncentrirati na popunjavanje kapaciteta radi ulaska u schengensku zonu, za što će imati oko 120 milijuna eura, rekao je u utorak u Zagrebu pomoćnik načelnika hrvatske uprave za granice na konferenciji o sigurnosti Europske unije i njezinih vanjskih granica nakon ulaska u Europsku uniju, održanoj u ravnateljstvu policije. "Ispunili smo obveze i zadaće koje je zadala Europska unija u vezi s graničnom policijom, a u iduće dvije godine radit ćemo na popunjavanju kapaciteta za ostvarivanje Schengena. Hrvatska će ulaskom u EU imati jednu od najdužih granica i sljedeće će dvije-tri godine na raspolaganju iz 'facility fondova' imati 120 milijuna eura za pripreme za Schengen", rekao je pomoćnik načelnika uprave za granice Gilio Toić Sintić.

SARAJEVO - Više tisuća prosvjednika, čiji se broj stalno povećava, okupilo se u utorak ispred institucija središnjih tijela vlasti BiH u Sarajevu, što je izazvalo i potpuni prometni kolaps u glavnom gradu BiH jer su im se priključili i taksisti, dok su službene institucije BiH poluprazne. Prosvjednici, koji se nekoliko dana organiziraju za najmasovniji skup, istaknuli su zahtjeve za trajnim rješenjem problema s izdavanjem jedinstvenog matičnog broja, a naveli su i brojne drugi zahtjeve jer su se prosvjedima priključili studenti, nezaposleni, umirovljenici i brojni drugi aktivisti nevladinih organizacija. Osim domaćih političara za neusvajanje zakona o matičnom broju, prosvjednici smatraju odgovornima Ured visokog međunarodnog predstavnika i Vijeće za provedbu mira, koje je jutros donijelo odluku da neće nametnuti ovaj zakon.

VATIKAN - Papa Franjo priznao je da postoje poteškoće u reformi Rimske kurije, spominjući korupciju i postojanje gay lobbyja, tijekom nedavnog sastanka s latinoameričkim časnim sestrama i svećenicima, objavio je u utorak katolički portal, a prenijela agencija I. Media. Reforma Rimske kurije koju su zatražili "gotovo svi kardinali" tijekom zadnjih konklava, težak je korak, rekao je Papa 6. lipnja kada je u audijenciju primio latinoameričke časne sestre i svećenike. Tijekom jednosatne audijencije Papa je, među ostalim rekao: "U Kuriji, naravno, ima svetih ljudi, ali postoji i ona korumpirana struja. Ovdje govorimo o 'gay lobbyju', jer istina je, on postoji". Sam ne mogu provesti reformu, rekao je Papa, dodavši kako će za taj posao biti zaduženo povjerenstvo koje će činiti osam kardinala. Oni će se prvi put službeno sastati u Rimu tijekom listopada. U homiliji tijekom mise održane u četvrtak u Kući sv. Marte, papa Franjo je rekao kako Katolička crkva ne bi trebala gomilati bogatstvo,

ANKARA - Prosvjedi diljem Turske odnijeli su četiri života, troje prosvjednika i jednog policajca, rekao je u utorak predsjednik turske vlade Recep Tayip Erdogan u govoru u parlamentu u Ankari. "Troje mladih i jedan policajac izgubili su živote u tim događajima", rekao je Erdogan zastupnicima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP).Turska udruga liječnika (TBB) objavila je priopćenje sredinom dana u kojem je potvrdila podatke predsjednika vlade i promijenila svoje dotadašnje podatke o troje smrtno stradalih. Prema TBB-u, u nemirima koji traju 12 dana u Turskoj, osim četvero mrtvih ranjeno je 4.947 ljudi.

SEUL - Planirani razgovori na visokoj razini između Južne i Sjeverne Koreje nakon gotovo šest godina otkazani su u utorak pošto se Sjeverna Koreja usprotivila odabiru glavnog južnokorejskog predstavnika zbog njegovog diplomatskog ranga, izjavio je dužnosnik južnokorejske vlade. Kim Hyung-suk, glasnogovornik južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje, rekao je novinarima da je Sjeverna Koreja kazala Južnoj kako imenovanje zamjenika ministra za ujedinjenje za glavnog predstavnika Seula na razgovorima nije odgovarajuća razina. "Naša vlada žali zbog stajališta Sjeverne Koreje", istaknuo je glasnogovornik. Razgovori predviđeni za srijedu trebali su biti prvi na visokoj razini u gotovo šest godina.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙