FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal potiče kompanije da izlistavaju dionice na burzi

Autor: mpuk
LISABON, 11. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Kako bi pomogao u spašavanju lokalnih poduzeća, recesijom pogođen Portugal pokušava ih potaknuti da popune gotovo prazne blagajne uvrštavanjem svojih dionica u burzovne kotacije.

Otkada je Portugalu u svibnju 2011. odobrena međunarodna pomoć od 78 milijardi eura, bankovno kreditiranje malih i srednjih poduzeća je presušilo, slično kao i u drugim posrnulim zemljama eurozone.

Stoga vlada u Lisabonu želi pridobiti poduzeća da ponude svoje dionice na burzi. Poduzetnici pak nisu voljni dati na uvid svoje računovodstvene knjige kako bi privukli kapital, što je uvjet za uvrštenje dionica u burzovnu kotaciju, a razlog su njihove nevoljkosti još svježa sjećanja na veliki val nacionalizacija od prije četiri desetljeća.

U Lisabonu su u u međuvremenu počeli raditi na planu za koji se nadaju da će ih potaknuti da se predomisle - odlučili su im ponuditi porezne olakšice.

"Bitno je da se poboljša i diversificira financiranje naših kompanija", kazao je nedavno ministar gospodarstva Alvaro Santos Pereira, dodavši da vlada također pokušava pomoći kompanijama da srežu ogromne dugove.

Europska središnja banka ove je godine nagovijestila da će ispitati mogućnosti za direktno poticanje kreditiranja malih i srednjih poduzeća, budući da je to ključna prepreka gospodarskom oporavku. U posljednje vrijeme odustali su ipak od bilo kakve istaknute inicijative.

Portugalska vlada ne odustaje pa je kao primjer drugima obećala da će preko burze privatizirati dio državne imovine, što je također bio uvjet za dobivanje pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Važno je da se pojedini postupci privatizacije odvijaju - djelomično ili u potpunosti - kroz sekundarna tržišta, kako bi se pomoglo u razvoju tih tržišta", rekao je ministar.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙