FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 7. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta u 4,30 sati.

SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko upozorio je kako je nedopustivo da su prosvjednici u Sarajevu zarobili više stotina stranih državljana u zgradi parlamenta BiH. "Nedopustivo je na ovakav način ograničavati slobodu drugih ljudi", rekao je Inzko gostujući u programu TV Federacije BiH i odmah nakon toga otišao pred parlament kako bi razgovarao s prosvjednicima. Oko 350 sudionika godišnje skupštine Europskog fonda za jugoistočnu Europu, uglavnom bankara, ostalo je zatočeno u parlamentu kada je oko tisuću prosvjednika blokiralo sve ulaze u državne institucije u središtu Sarajeva. Njima su prosvjednici, kao i svim dužnosnicima i službenicima u parlamentu i Vijeću ministara BiH, zabranili izlazak.

ZAGREB - Obrane bivšeg premijera vlade Herceg-Bosne Jadranka Prlića i bivšeg ministra obrane Brune Stojića zatražile su odgodu roka za podnošenje najave žalbe zbog toga što presuda nije objavljena na engleskom jeziku što predstavlja povredu njihovih prava, objavio je Haški sud. Prlićevi i Stojićevi odvjetnici smatraju da bi primjenom postojećih pravila po kojima bi najavu žalbe morali podnijeti u roku od 30 dana bila povrijeđena njihova prava na vođenje postupka na jeziku koji razumiju i prava na dovoljno vremena za pripremu obrane. Šestorica bivših čelnika Hrvata iz BiH osudio je prošlog tjedna Haški sud na kazne zatvora od 10 do 25 godina zbog zločina nad Muslimanima tijekom rata u BiH koje su osmislili u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

WASHINGTON - Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) i FBI izravno su spojeni na glavne servere devet vodećih internetskih tvrtki, što istražiteljima omogućuje pregledavanje elektroničke pošte, fotografija i ostalih dokumenata kojima mogu pratiti pojedince i njihove kontakte, objavio je The Washington Post. Visoko povjerljivi protuteroristički program PRISM dosad nije bio javno poznat. List piše da u njemu sudjeluju globalni igrači iz Silicijske doline: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube i Apple. Ta je vijest objavljena istoga dana kada i navodi britanskog lista The Guardian da američka vlada prikuplja snimke telefonskih razgovora milijuna Amerikanaca u sklopu borbe protiv terorizma. Visoki dužnosnik američke administracije izjavio je da se informacije prikupljene vladinim programom nadzora, koji koristi servere internetskih kompanija, odnose isključivo na ne-Amerikance koji žive izvan SAD-a.

ISTANBUL - Tisuće pristaša dočekale su turskog premijera Tayyipa Erdogana na aerodromu u Istanbulu nakon povratka s turneje po sjevernoj Africi, u očitoj demonstraciji snage uslijed nasilnih protuvladinih prosvjeda diljem zemlje. Erdogan se mnoštvu u zračnoj luci obratio iz autobusa s otvorenim krovom, u govoru koji je izravno prenosila televizija, dok su sljedbenici izvikivali njegovo ime. "Mi smo čvrsti, ali nismo tvrdoglavi...Mi smo zajedno, ujedinjeni, mi smo braća", poručio je Erdogan desecima tisuća članova i simpatizera njegove stranke. On je Turke pozvao da se distanciraju od nezakonitih prosvjeda i najavio da će se istražiti optužbe za prekomjernu upotrebu policijske sile tijekom ovotjednih nemira u zemlji. Dodao je kako su prosvjednici pljačkali trgovine i nanijeli štetu brojnim tvrtkama i pozvao svoje pristaše da se ne daju uvući u nasilje.

WASHINGTON - Više američkih kongresnika i 30 organizacija za zaštitu ljudskih prava zatražili su od predsjednika Baracka Obame da iskoristi susret s kineskim predsjednikom Xiem Jinpingom ovoga vikenda kako bi na njega izvršio pritisak da oslobodi 16 istaknutih političkih i vjerskih zatvorenika. U toj su skupini Nobelovac Liu Xiaobo, odvjetnik Gao Zhisheng i politički zatvorenici iz tibetanske i ujgurske etničke manjine, pripadnici kršćanske zajednice i sljedbenici zabranjenog duhovnog pokreta Falun Gong. Obama će u petak i subotu ugostiti Xia u Kaliforniji na susretu koje obje zemlje nazivaju neformalnim summitom usmjerenim više na osobno upoznavanje dvojice čelnika, nego na rješavanje specifičnih sporova između dva najsnažnija svjetska gospodarstva.

AMSTERDAM - Odvjetnik bivšeg šefa libijske tajne službe Abdullaha al-Senussia zatražio je njegovo izručenje Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu, gdje mu ne prijeti smrtna kazna. Senussia, koji je bio desna ruka bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, ICC traži zbog optužbi za brutalne odmazde tijekom pobune kojom je 2011. svrgnut dugogodišnji libijski čelnik. No u Libiji, gdje ga se povezuje s masakrom više od 1.200 zatvorenika u zatvoru Abu Salim u Tripoliju 1996., vlasti ga ne žele izručiti tvrdeći da mogu organizirati jednako pošteno suđenje kao i sud u Haagu. Neke organizacije za zaštitu ljudskih prava ranije su objavile da bi Senussiu i Gadafijevu sinu Saifu al-Islamu, optuženom za slične zločine, trebalo ili omogućiti pristup odvjetniku i osigurati pošteno suđenje ili ih prebaciti sudu u Haagu.

RAMALLAH - Palestinski premijer Rami Hamdallah i njegova vlada sa Zapadne obale prisegnuli su u četvrtak, a najveći izazov će biti postizanje dogovora o podjeli vlasti s Hamasom koji vlada Gazom. Hamdallaha, neovisnog političara i profesora lingvistike je u nedjelju za nasljednika Salama Fayyada imenovao predsjednik Mahmoud Abbas. Hamas je imenovanje Hamdallaha za premijera nazvao nezakonitim, ocijenivši da se Abbas trebao prvenstveno usredotočiti na okončanje unutarnje palestinske podjele. Hamas je 2006. pobijedio na palestinskim parlamentarnim izborima i u kratkom građanskom ratu 2007. preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze. Čelnici Abbasovog Fataha i Hamasa su u svibnju postigli dogovor da će raditi na formiranju vlade nacionalnog jedinstva koja se očekuje u kolovozu.

MOSKVA - Rusija je objavila kako je rasporedila mornaričku jedinicu u Sredozemnom moru što je potez za koji predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je u obranu ruske sigurnosti, ali dolazi dok se Moskva suočava sa Zapadom oko Sirije. Rusija je rasporedila 16 ratnih brodova i tri helikoptera na brodovima u Sredozemlju što je prvo stalno raspoređivanje ratne mornarice u toj regiji od vremena Sovjetskog Saveza. Putin je rekao kako raspoređivanje ne znači "mahanje sabljom" te da se ne radi o prijetnji bilo kojoj zemlji. Potpora Rusije sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu u borbi protiv pobunjenika suporotstavili su Moskvu i Zapad.

PRIŠTINA - Kosovski parlament usvojio je rezoluciju kojom poziva međunarodnu zajednicu da zaštiti i unaprijedi prava Albanaca koji žive na jugu Srbije. U toj rezoluciji, koju podupire većina zastupnika kosovskog parlamenta, Priština traži od Vijeća Europe, kao i od ostalih međunarodnih udruga, da izvrše pritisak na Srbiju u cilju "poštivanja svih prava Albanaca". Albanci, jedna od etničkih manjina u Srbiji, su međutim većinski u području doline Preševa, na jugu Srbije. Rezolucija kosovskog parlamenta usvojena je samo nekoliko tjedana nakon što su Beograd i Priština, pod okriljem EU-a, postigli dogovor o normalizaciji odnosa. Rezolucijom se traži "puni reciprocitet" prava Albanaca s juga Srbije s pravima srpske manjine na Kosovu.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙