FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica porasle nakon slabih gospodarskih podataka

Autor: neba
NEW YORK, 4. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer su slabiji nego što se očekivalo gospodarski podaci podržali nadu da će američki Fed nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku.

Dow Jones ojačao je jučer 138 bodova, ili 0,92 posto, na 15.254 boda, dok je S&P 500 porastao 0,59 posto, na 1.640 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 3.465 bodova.

Institut za menadžere nabave izvijestio je da je njegov ISM indeks industrijske aktivnosti u svibnju potonuo s 50,7 na 49 bodova, najnižu razinu u četiri godine i znatno ispod očekivanja analitičara.

Kretanje tog indeksa ispod granice od 50 bodova pokazuje da je proizvodnja pala, što bi u drugim okolnostima zabrinulo ulagače. No, ne i u ovim okolnostima jer slabljenje gospodarstva znači da bi američka središnja banka trebala i dalje voditi labavu monetarnu politiku i tako potaknuti rast.

No, trgovalo se nesigurno, pa su cijene dionica i rasle i padale, da bi pred kraj sastanka zadržale dobitke.

Nesigurnost na tržištu vlada gotovo dva tjedna, od kada je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da će središnja banka odlučivati o eventualnom smanjenju poticajnih monetarnih programa na jednoj od idućih sjednica, ako se pokaže da je gospodarstvo u zamahu.

Ti programi otkupa državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno već dugo vremena podržavaju rast cijena dionica, pa se ulagači plaše pada ako tržište izgubi tu podršku.

Stoga se pažljivo prate svi gospodarski podaci koji bi mogli navijestiti zaokret ili status quo monetarne politike u SAD-u.

S najviše nestrpljenja očekuje se izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u svibnju broj zaposlenih povećan za otprilike 170.000, gotovo ista kao u travnju. Pritom bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,5 posto.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,88 posto, na 6.525 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,76 posto, na 8.285 bodova, a pariški CAC 0,71 posto, na 3.920 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙