FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: mogući novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa

Autor: neba
NEW YORK, 20. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Premda cijene dionica na Wall Streetu rastu već četiri tjedna zaredom i premda su Dow Jones i S&P 500 indeks prošloga tjedna dosegnuli nove najviše razine u povijesti, mnogi očekuju nastavak rasta tržišta, a ne korekciju cijena.

Dow Jones indeks porastao je prošloga tjedna 1,6 posto, na 15.354 boda, dok je S&P 500 skočio 2 posto, na 1.666 bodova, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 3.498 bodova, najvišu razinu od listopada 2000. godine.

Premda se u svibnju ulagači obično povlače s tržišta, od početka mjeseca S&P 500 indeks porastao je 4,4 posto. Od početka godine skočio je, pak, više od 17 posto. Tijekom tog snažnog uspona mnogi su analitičari najavljivali korekciju cijena dionica na niže, no kako do toga nikako ne dolazi, te su najave sve tiše.

„Trenutačno nema tehničke razine o kojoj razmišljamo pri donošenju odluka. Zamah tržišta doista je snažan, pa bismo trebali razmišljati samo o tome kako ga najbolje iskoristiti“, kaže Cam Albright, direktor u fondu Wilmington Trust Investment Advisors.

Kako tržište neprestano raste, dio sudionika vjeruje da se ne radi o 'napuhavanju balona', nego početku novog tržišta 'bikova'. Drugi, pak, kažu da zamah tržišta nije utemeljen na fundamentima, kao što su gospodarski podaci ili poslovna izvješća kompanija, nego da tržište uvelike ovisi o labavoj monetarnoj politici najvećih središnjih banaka u svijetu.

Indeksi volatilnosti, kao što je VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija, pokazuju da ulagači nisu zabrinuti zbog visokih razina cijena dionica i da ne očekuju značajnije poremećaje na tržištu.

„Čak i ako dođe do pada cijena dionica za 1 do 2 posto, to bi ulagači moglo ocijeniti dobrom prilikom za kupnju“, kaže Randy Frederick, direktor u tvrtki Charles Schwab.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna izvješće predsjednika Feda Bena Bernankea u Kongresu o stanju u gospodarstvu, a u srijedu će također biti objavljeni dijelovi zapisnika s nedavno sjednice čelnika američke središnje banke, koji bi mogli pokazati jačaju li argumenti za smanjenje poticajnih monetarnih mjera.

Ovoga će tjedna biti objavljeno i nekoliko izvješća koja će pokazati kakva je situacija na američkom tržištu nekretnina, kao i podaci o narudžbama trajnih proizvoda u SAD-u u travnju koji će pružiti uvid u snagu industrije.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙