FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: nakon rekorda S&P-a i Dow Jonesa ulagači oprezni

Autor: neba
NEW YORK, 9. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ne osciliraju znatnije uoči početka današnjeg trgovanja na Wall Streetu, jer nakon novih rekorda Dow Jones i S&P 500 indeksa ulagači oprezno čekaju izvješće s američkog tržišta rada.

Terminski S&P 500 indeks bio je oko 13,30 sati u minusu 0,7 bodova, blago ispod fer vrijednosti, dok je Nasdaq indeks bio na gubitku 4 boda. Dow Jones ojačao je, pak, 3 boda.

Cijene dionica snažno su porasle prošloga petka kada je objavljeno da je zaposlenost u SAD-u u travnju porasla više nego što se očekivalo.

To je ublažilo strahovanja ulagača od usporavanja rasta američkog gospodarstva, pa je od tada S&P 500 porastao više od 3 posto, dosegnuvši, kao i Dow Jones, najvišu razinu u povijesti.

Stoga se danas s nestrpljenjem čekaju podaci o broju zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna, koji će pokazati nastavlja li se oporavak američkog tržišta rada.

U anketi Reutersa analitičari očekuju rast prijava nezaposlenih za 11.000, na 335.000. Budu li podaci slabiji nego što se očekuje, cijene bi dionica danas mogle pasti, što neki analitičari i očekuju, nakon snažnog rasta tržišta od početka godine.

U tom je razdoblju, gotovo bez predaha, S&P 500 porastao 14,5, a Dow Jones više od 15 posto.

I dok dio analitičari smatra da gospodarski fundamenti ne podržavaju tako snažan rast cijena dionica, drugi kažu da labava monetarna politika središnjih banaka u svijetu i solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija i dalje potiču trend rasta.

I na europskim se burzama danas trguje oprezno, jer se mnogi indeksi kreću na najvišim razinama u više godina. Oko 13,30 sati londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u minusu između 0,1 i 0,8 posto.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙