FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik ECB-a ponovio prognozu o početku oporavka eurozone u drugoj polovini godine

Autor: vmom
ŠANGAJ, 3. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi ponovio je bančinu prognozu da bi postupni oporavak krizom pogođenog gospodarstva eurozone mogao započeti u drugoj polovini godine unatoč tvrdokornim "ranjivostima".

"Gospodarska situacija u eurozoni i dalje je izazovna, no postoje blage naznake moguće stabilizacije", kazao je Draghi u ponedjeljak sudionicima jedne međunarodne monetarne konferencije u kineskom financijskom središtu Šangaju.

"Prema našem nepromijenjenom bazičnom scenariju početak postupnog oporavka započet će u drugoj polovini godine", dodao je ECB-ov čelnik.

Dužnička kriza pogodila je nekolicinu članica eurozone, ponajviše Grčku, potpirivši spekulacije o mogućem raspadu monetarne unije.

Odgovarajući na upite novinara, Draghi je minimizirao mogućnost takvog ishoda.

"Unija je sada otpornija i stabilnija nego prije zato što općenito prevladava uvjerenje da će se održati", kazao je.

Na novinarsko pitanje razmišlja li središnja banka o kvantitativnom ublažavanju monetarne politike kako bi se potaknulo gospodarstvo, čelnik ECB-a nije dao izravni odgovor, napomenuvši tek da središnja banka eurozone raspolaže manjim brojem opcija nego američka središnja banka.

Poručio je da će ECB "nastaviti podupirati makrogospodarsku aktivnost očuvanjem cjenovne stabilnosti u eurozoni".

Godišnja stopa inflacije prema prvim procjenama Eurostata u svibnju je uvećana na 1,4 posto, s 1,2 posto u prethodnom mjesecu, što je njezin prvi rast u posljednjih nekoliko mjeseci.

Početkom svibnja ECB je smanjio ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na 0,5 posto, u nastojanju da podupre posustalo 17-člano gospodarstvo.

Fokus tržišta usmjerit će se ovotjednom redovnom mjesečnom zasjedanju ECB-a kako bi se dobio bolji uvid u opcije koje su na raspolaganju središnjoj banci za podupiranje recesijom pogođenog gospodarstva. U posljednje vrijeme pojačano se spekulira o uvođenju negativne kamatne stope za prekonoćne depozite komercijalnih banaka.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙