FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neke talijanske banke mogle bi se naći u teškoćama – guverner

Autor: gple
RIM/MILANO, 31. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Neke talijanske banke mogle bi se naći u teškoćama i dioničari moraju biti spremni razvoditi svoje udjele i poticati spajanja, upozorio je danas guverner talijanske središnje banke.

Dužnička kriza u eurozoni i posljedična recesija oslabile su talijanske banke i nekima od njih sada prijeti "opasnost da se nađu u teškoćama", konstatirao je Ignazio Visco u važnom govoru na godišnjoj skupštini središnje banke.

Nije precizirao o kojim je točno bankama riječ.

Najdulja recesija u poslijeratnoj povijesti Italije stvorila je začarani krug povećanja nenaplativih kredita zbog kojih banke smanjuju kreditne plasmane poduzećima i kućanstvima.

Nenaplativi su krediti premašili 130 milijardi eura a očekuje se da će nastaviti rasti i u ostatku godine, iako nove brojke dva najveća zajmodavca, talijanskog UniCredita i Intese Sanpaolo, pokazuju usporavanje tog trenda u prva tri mjeseca ove godine.

Guverner talijanske središnje banke odredio je da se u 20 vodećih banaka provede revizija od kraja 2012. do prvih mjeseci 2013. U današnjem je govoru kazao da je razina pokrivenosti nenaplativih kredita porasla na 44 posto ali upozorava da je treba zadržati a u pojedinim slučajevima i poboljšati.

Pozvao je dioničare banaka da budu spremni odreći se dividendi "i prihvatiti razvodnjavanje kontrole, te po potrebi poticati spajanje s drugim bankama".

Kao član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB), istaknuo je da je središnja monetarna institucija eurozone spremna poduzeti dodatne mjere kako bi pomogla gospodarstvu, nakon što je ovog mjeseca spustila ključne kamatne stope na rekordno niskih 0,5 posto.

"Upravno vijeće spremno je ponovo intervenirati kako budemo dobivali nove informacije i razmotriti sve moguće mjere kako bi uvjeti kreditiranja na cijelom području primjene eura bili u skladu s bančinom monetarnom politikom", pojasnio je Visco.

Talijanski je guverner na glasu kao zagovornik blage monetarne politike u vijeću ali njegova izjava o "svim mogućim mjerama" navodi na zaključak da ECB neće biti isključiv kada su u pitanju raspoložive opcije potpore slabašnom gospodarstvu eurozone.

Monetarna politika ipak ne može sama po sebi riješiti ekonomske teškoće u eurozoni, naglasio je Visco, tražeći da se odrede rokovi za uspostavu zajedničkog proračuna eurozone i za moguće izdanje zajedničkih obveznica.

"Uspostava zajedničkih mehanizama financijske potpore strukturnim reformama u pojedinim zemljama članicama može pružiti priliku za pokretanje tog projekta i za izdanje, na pokusnoj bazi, zajedničkih obveznica", kazao je.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙