FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga liječnika - UHLD: Haški sud je sramotna politička ustanova

Autor: mkov
ZAGREB, 31. svibnja 2013. (Hina) - Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. - 1991. (UHLD) ocijenila je kako oslobađajuća presuda "dokazanim zločincima Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću potvrđuje kako je Haški sud sramotna politička ustanova, koja procese vodi protiv država i naroda, a što se najbolje očitovalo i u dan ranije izrečenoj osuđujućoj presudi Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

UHLD 1990.-1991. smatra kako se ovakvim haškim odlukama nastoji ucijeniti Hrvatsku u slučaju da se usprotivi primanju Srbije u EU zbog neispunjavanja visoko podignutih standarda.

"Svojom odlukom da od bilo kakve odgovornosti oslobodi Simatovića i Stanišića od njihovih zločinačkih uloga tijekom rata u Hrvatskoj, a posebno u razaranju Vukovara, masovnom smaknuću ranjenika iz Vukovarske bolnice te smaknućima na ostalim stratištima u Hrvatskoj, Haški sud je pokazao da presudama nastavlja opasnu i agresivnu politiku JNA iz 1991.", stoji u priopćenju koje je potpisala predsjednica udruge i ravnateljica ratne bolnice u Vukovaru Vesna Bosanac.

UHLD ocjenjuje kako je ta ista agresivna i osvajačka politika jednako i danas na djelu, upravo u gradu Vukovaru, na čije žrtve, kako udruga tvrdi, umjesto pijeteta, oslobađajućim presudama, sad pljuje Haaški sud na čelu s nizozemskim sucem Oryjem.

Ističemo kako tu politiku u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju, danas predvodi Milorad Pupovac, koji je nedavno herojsku obranu Vukovara 1991. nazvao fašističkom politikom.

"Jednako tako je Pupovac i sadašnje zalaganje Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara od ćirilične agresije nazvao fašističkom politikom pa smatramo da nadahnuće svoje osvajačke politike crpi upravo iz oslobađajućih presuda arhitektima agresije na Republiku Hrvatsku", navodi se u priopćenju.

Zato, navodi udruga, pozivamo hrvatske vlasti da Vukovar proglase mjestom trajnoga pijeteta, kao i mjestom sjećanja na sramotne odluke Haškoga suda, kojima su još jednom ponižene i mučki masovno ubijane žrtve velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.

(Hina) pp/xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙