FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Teršelič: suočiti se s počinjenim zločinima

Autor: mbuj
ZAGREB, 29. svibnja 2013. (Hina) - Voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič ocijenila je danas kako činjenice o zločinima koje se nalaze u današnjoj presudi šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata stavljaju pred nas obavezu suočavanja s počinjenim zločinima.

Presuda govori o vrlo teškim zločinima i mislim da je sada obaveza javnosti u BiH i Hrvatskoj, društva i vladinih institucija, raspraviti što sve stoji u presudi jer je u njoj priznata patnja onih koji su ubijeni, koji su bili zatočeni u logorima i bili žrtve torture ili su prognani, rekla je Teršelič na konferenciji za novinare.

Dodala je kako je vrlo važno distancirati se od pogrešne politike prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u BiH, a na što su, kako je rekla, upozoravali i mediji i organizacije za ljudska prava i to onda kad su zločini počinjeni. "Od toga se distancirao Stipe Mesić i drugi političari koji nisu bili za takvu politiku u BiH, a treba se podsjetiti da je i Sabor priznao Bosnu i Hercegovinu", rekla je.

Istaknula je kako se "suočiti s ovim mračnim stranicama povijesti, koja je povijest BiH ali je i povijest Hrvatske".

Kazala je da je prvostupanjska presuda jasno govori o tragičnoj posebnosti hrvatske politike između 1991. i 1994. gdje su tadašnji predsjednik Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i drugi zapravo radili na prekrajanju granica BiH i Hrvatske, što je imalo posljedice u ubijenim, zatočenim, prognanim, deložiranim i i silovanim ljudima.

Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) Zoran Pusić istaknuo je da što se tiče konkretnih ljudi koji su dobili prilično velike kazne, treba pričekati žalbeni postupak i vidjeti što će se dogoditi.

Rekao je da je jednog od osuđenih Jadranka Prlića prije dva ili tri mjeseca sreo na skijanju na Sljemenu te da je osjetio simpatiju s obzirom na mjesto gdje su se sreli i da se sjetio kovanice "banalnost zločina", "banalnost zla". "Možda on zbilja nije kriv, ali nažalost presuda ni jednog suda ne može promijeniti zločine koji su se nesumnjivo dogodili. I to je ono s čime se naša javnost treba suočiti i prvi korak u liječenju toga je doza samokritičnosti prema politici Hrvatske iz toga doba", ustvrdio je Pusić.

Ocijenio je da u povijesti svake zemlje ima tamnih strana, ali za budućnost je bitno se te tamne strane na vrijeme priznaju i obračuna se s njima kako se nikad ne bi ponovile.

Marko Sjekavica iz GOLJP-a ukazao je na dio iz presude koji govori o odnosu između Republike Hrvatske i Herceg Bosne. "U činjeničnom opisu presude utvrđeno je da je hrvatska politika bila ta koja je utjecala na vojne i političke strukture Herceg Bosne, da ih je pomagala i vojno i financijski i da se zapravo radilo o jedinstvenoj politici Zagreba i struktura Herceg Bosne", rekao je.

(Hina) xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙