FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina o presudi Hrvatima iz BiH

Autor: pgas
SPLIT, 27. svibnja 2013. (Hina) - Na večerašnjoj tribini u Splitu posvećenoj porvostupanjskoj presudi šestorici Hrvata iz BiH, koju je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu zakazao za 29. svibnja ove godine, izražena je nada u pozitivan ishod te presude, ali i zebnja da bi, bude li nepovoljna, ona mogla imati teške posljedice za Republiku Hrvatsku koju se tom optužnicom tereti za agresiju na BiH.

U sklopu tribine predstavljena je i najnovija knjiga akademika Josipa Pečarića "Rasizam domaćih sluga", koja se također bavi i uznicima u Haagu - Hrvatima iz BiH: Jadrankom Prlićem, Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem, Slobodanom Praljkom, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušićem, a prije tribine u Nadbiskupskom je sjemeništu u Splitu uprigođena i polusatna molitva potpore šestorici Hrvata iz BiH koji kroz dva dana u Haagu očekuju prvostupanjsku presudu.

Najavljeno je da će sutra (utorak) u 18 sati ispred splitske crkve sv. Dominika krenuti mimohod gradskim ulicama u znak potpore šestorici haaških uznika Hrvata iz BiH.

Na večerešnjoj tribini, koju je organizirala hrvatska udruga Benedikt, također je predstavljena i knjiga akademika Pečarića „Hajka na Thomsona“, kojom se on analitički suprostavlja napadima na poznatog pjevača.

Obraćajući se nazočnima akademik Pečarić je istaknuo kako dva dana uoči prvostupanjske presude šestorici Hrvata iz BiH ne možemo biti spokojni. „Činjenica da današnje hrvatske vlasti proglašavaju šundom knjige generala Praljka (haaškog uznika) svjedoči da one ne žele pomoći osloobađanje ove skupine Hrvata iz BiH, nego nadoknađuju izgubljeno oslobađajućim presudama generalima Gotovini i Markaču“, rekao je akademik Pečarić.

Po njegovim riječima Dario Kordić je u Haagu osuđen na 25 godina zatvora „na temelju jednog lažnog dokaza nastalog u radionici odvjetnika Ante Nobila“, za što je, po Pečarićevim riječima, „plaćeno 32 milijuna dolara odvjetniku Nobilu“.

Akademik Pečarić je također upozorio na medijsko zapostavljanje zločina koje je Armija BiH počinila nad Hrvatima, rekavši kako je u jednom razdoblju „na Hrvatskoj televiziji 900 puta spomenut zločin u Ahmićima, gdje su žrtve bili Bošnjaci, a zločin u Trusini koji je isti dan (kada i zločin nad Bošnjacima u Ahmićima) počinjen nad Hrvatima spomenut je samo dva puta“.

Publicist Josip Jović je istaknuo kako veći dio hrvatskog naroda želi oslobađajuću presudu za šestoricu Hrvata iz BiH, ali postoji dio onih „koji priželjkuju da ta optužnica bude potvrđena, a to su oni koji nisu zadovoljni oslobađajućom presudom generalima Gotovini i Markaču“.

"Kad ti netko napadne domovinu možeš postupiti na tri načina: uzeti pušku u ruke, uzeti pero ili niste čovjek", istaknuo je akademik Pečarić

Jović prvostupanjsku presudu šestorici Hrvata očekuje s nadom, ali i zebnjom, jer optužnica govori i o agresiji Hrvatske na BiH pa bi nepovoljna presuda, kako je rekao, mogla imati teške posljedice za Republiku Hrvatsku.

Jović je oštro kritizirao hrvatske političke elite zbog njihova, kako je rekao, sluganstva međunarodnim moćnicima ne mareći za interese hrvatskog naroda.

Publicist Joško Čelan je, osvrćući se na angažman akademika Pečarića, istaknuo kako on piše „strasno i oštro, ali nikada ne prelazi mjeru pristojnosti“ i jedan je od rijetkih koji otvoreno imenuje svoje neistomišljenike.

(Hina) xpgas ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙