FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mišetić: prvostupanjsku presudu ne treba dramatizirati

Autor: amat
ZAGREB, 29. svibnja 2013. (Hina) - Luka Mišetić, odvjetnik generala Ante Gotovine oslobođenog nakon žalbenog postupka pred Haškim sudom, ocijenio je da današnju presudu Hrvatima iz BiH ne treba dramatizirati, s obzirom na ranija iskustva prema kojima se prvostupanjske presude mogu drastično izmijeniti.

"Ono što se čini katastrofalnim u prvom stupnju potpuno se može izmijeniti u drugom stupnju. Sada je trenutak da se okrivljenici i njihovi odvjetnici pripreme za dugu borbu pred žalbenim vijećem", izjavio je Mišetić Hini, dodajući da mu je presudu teško komentirati jer ju nije proučio u cijelosti.

Ipak, ustvrdio je da iz današnje presude proizlazi kako je jedino Hrvatska izvršila agresiju na BiH, jer do sada za zločine u toj zemlji nije osuđen niti jedan srbijanski dužnosnik.

"Koliko mi je poznato ne postoji presuda Tribunala u kojoj piše da su Slobodan Milošević ili vodstvo iz Beograda bili na čelu udruženog zločinačkog pothvata. No, to se može promijeniti već sutra kada će se izreći prvostupanjska presuda Stanišiću i Simatoviću", rekao je Mišetić.

Za bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića tužiteljstvo je zbog zločina u Hrvatskoj i BiH zatražilo doživotni zatvor, navodeći ih kao ključne pripadnike udruženog zločinačkog pothvata.

"Ako kojim slučajem prvostupanjsko vijeće sutra proglasi da u njihovom slučaju nije postojao udruženi zločinački pothvat u koji je bilo uključeno vodstvo Srbije imat ćemo perverziju u kojoj će jedino Hrvatska biti kriva", zaključio je Mišetić.

Osvrčući se na visinu kazni bivšim čelnicima Herceg-Bosne, osuđenima na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima 1993. i 1994. u hrvatsko-muslimanskom sukobu, Mišetić je kazao da su one "logične ako se tvrdi da im je dokazana krivnja". "Kazne nisu toliko drastične s obzirom na težak činjenično pravni opis", zaključio je Mišetić.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙