FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijevremeno ukidanje poticaja zakočit će gospodarski rast - Bernanke

Autor: gple
WASHINGTON, 23. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Guverner američke središnje banke Ben Bernanke upozorio je u Kongresu da bi prijevremeno zaoštravanje američke monetarne politike moglo zakočiti oporavak gospodarstva.

Braneći pred članovima Kongresnog odbora za gospodarsku politiku Fedove poticajne mjere, Bernanke je konstatirao da gospodarstvo nastavlja rasti umjerenim tempom. Inflacija ne predstavlja opasnost, kao ni deflacija, naglasio je.

Nastavljena visoka nezaposlenost i nepovoljan utjecaj smanjenja javne potrošnje na gospodarski rast i dalje opravdavaju Fedovu agresivnu politiku kupnje imovine, koja zadržava kamatne stope na niskoj razini, dodaje.

Fedov Savezni odbor za otvoreno tržište (FOMC) mogao bi donijeti odluku o smanjenju programa otkupa imovine na sljedećih nekoliko sastanaka ali samo ako njegovi članovi budu uvjereni da je oporavak održiv.

"Prijevremeno zaoštravanje monetarne politike moglo bi dovesti do privremenog rasta kamata ali bi također nosilo sa sobom značajan rizik usporavanja ili dokončanja gospodarskog oporavka i dodatnog usporavanja inflacije", istaknuo je guverner američkog Feda pred Kongresnim odborom.

FOMC je i te kako svjestan troškova i rizika koje donosi zadržavanje kamatnih stopa na ultraniskih nula do 0,25 posto od kraja 2008., istaknuo je. Fed ipak mora ustrajati u potpori nastojanjima da se smanji nezaposlenost sve dok ne zaprijeti opasnost ubrzavanja inflacije, naglasio je.

Stanje na tržištu rada popravilo se u posljednje vrijeme, kao što pokazuje i otvaranje prosječnih neto 200 tisuća novih radnih mjesta mjesečno u proteklih pola godine i spuštanje stope nezaposlenosti na 7,5 posto, konstatirao je američki guverner.

No, stopa dugoročne nezaposlenosti i dalje je visoka a čak osam milijuna ljudi još uvijek radi honorarno iako zapravo žele stalni radni odnos, dodao je.

Upozorio je također da će - usprkos rastu gospodarskih aktivnosti za 2,5 posto u prvom ovogodišnjem tromjesečju - oštro smanjenje javne potrošnje počevši od ožujka i povećanje poreza na plaće i ostalih poreznih davanja od siječnja "značajno pritisnuti gospodarstvo u ovoj godini.

Fed priprema strategiju za postupno ukidanje poticajnih mjera i posve smo sigurni da to možemo učiniti, vodeći računa o tome da ne zakočimo gospodarske aktivnosti, naglasio je.

Kada i kako ćemo to učiniti ovisit će o makrogospodarskim pokazateljima, zaključio je. "Želimo se osvjedočiti da se stanje na tržištu rada poboljšava", pojasnio je.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙