FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zemlje eurozone trebale bi moći objaviti stečaj – njemački guverner

Autor: gple
PARIZ, 24. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Guverner njemačke središnje banke Jens Weidmann kazao je danas da bi zemljama eurozone trebala na raspolaganju stajati i mogućnost objave stečaja.

"U aktualnoj krizi jako smo vodili računa o tome da izbjegnemo rizike koje sa sobom donosi objava stečaja" s obzirom na strah od mogućih posljedica širenja na ostale zemlje eurozone, kazao je Weidmann u Parizu na konferenciji u organizaciji francuske središnje banke.

Njemački je guverner inače poznati zagovornik konzervativne fiskalne i monetarne politike.

Pritom bi rizik stečaja zapravo trebao postojati, naglasio je.

"Dugoročno gledano, trebali bismo stvari tako urediti da države u krajnjem slučaju mogu i objaviti stečaj" jer je ta mogućnost po njegovom tumačenju ključan element discipliniranja tržišta.

Naime, rizik stečaja otvara pitanje pomoći a ekonomisti i dužnosnici pribojavaju se takozvanog moralnog hazarda koji po njihovom tumačenju ide ruku pod ruku sa sustavom financijske pomoći. Tvrde da takav sustav potiče vlade, koje imaju moć odlučivanja, na rizične poteze jer ne riskiraju vlastiti novac.

Moralni hazard temeljno je načelo monetarne politike za suzbijanje rizika a podrazumijeva da oni koji posuđuju drugima novac moraju iz iskustva znati da se za krive procjene plaća visoka cijena.

"Zato želimo odvojiti države od bankovnih sustava", podsjetio je njemački guverner, ujedno član odbora Europske središnje banke (ECB) za monetarnu politiku.

Slabe su banke prisilile nekoliko zemalja eurozone da im priteknu u pomoć, čime je razina njihovog duga dodatno porasla. Primjer je Irska a slična je sudbina zamalo zadesila i Španjolsku.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙