FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačko gospodarstvo na putu solidnog oporavka - Bundesbank

Autor: mpuk
FRANKFURT, 21. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Njemačko gospodarstvo, najveće u eurozoni, na putu je solidnog oporavka zahvaljujući pojačanoj inozemnoj potražnji, objavila je je utorak njemačka središnja banka.

Njemačka je u prvom ovogodišnjem tromjesečju izbjegla recesiju zahvaljujući rastu osobne potrošnje. Bundesbank u redovnom mjesečnom izvješću prognozira njezino daljnje jačanje u tekućem tromjesečju, i to ne samo zbog ubrzavanja aktivnosti u građevinskom sektoru.

„Primjetno povećanje industrijskih narudžbi, nakon slabog početka godine, ulijeva nadu da će se, uz izvoz i ulaganja u opremu, oporaviti i faktori potražnje, na čije se poticaje njemačko gospodarstvo općenito može najviše osloniti", ističe se u izvješću Bundesbanka.

Njemačka industrijska proizvodnja porasla je u ožujku iznad očekivanja, potaknuta snažnom potražnjom iz eurozone.

U središnjoj banci ipak upozoravaju da su gospodarski rizici i dalje visoki zbog slabe gospodarske situacije u velikom dijelu eurozone i problema povezanih s dužničkom krizom.

Francuska je tako u prvom tromjesečju kliznula u recesiju a zbog loših gospodarskih izgleda Parizu je za dvije godin produljen rok za smanjenje proračunskog manjka ispod tri posto, koliko iznosi njegov plafon za članice Europske unije.

Bundesbank, čiji će predsjednik Jens Weidmann krajem tjedna otputovati u Pariz, upozorio je da bi prevelika fleksibilnost u primjeni europskih propisa o smanjenju deficita mogla naškoditi vjerodostojnosti eurozone.

„Prijeti opasnost da će obvezujući karakter (propisa) biti narušen ako se stvori dojam da se potrebno smanjenje deficita može odgađati unedogled samo ako se generira odgovarajući politički pritisak", navodi se u izvješću Bundesbanka.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙