FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISPRAVAK VIJESTI HNA8007 "Više od dvadeset ..."

Autor: dmak
ZAGREB, 21. svibnja 2013. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA8007 objavljenoj pod naslovom "Više od dvadeset..." isprave datum završetka Festivala europske kratke priče - umjesto 3. svibnja ispravno je 31. svibnja.

Ispravak vijesti HNA8007

Više od dvadeset svjetskih pisaca na 12. Festivalu europske kratke priče

ZAGREB, 21. svibnja 2013. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA8007 objavljenoj pod naslovom "Više od dvadeset..." isprave datum završetka Festivala europske kratke priče - umjesto 3. svibnja ispravno je 31. svibnja.

Ispravljenu vijest ponavljamo u cijelosti.

ZAGREB, 21. svibnja 2013. (Hina) Festival europske kratke priče (FEKP) održat će se od 26. do 31. svibnja u Zagrebu i Varaždinu, a na njemu će sudjelovati više od 20 pisaca iz 15 zemalja, najavljeno je na konferenciji za novinare u književnom klubu Booksa.

Čitanjem i razgovorom "Između dvije lijepe vatre: priče i romani", odnosno o tome što ih spaja i razdvaja, festival će 26. svibnja u Booksi otvoriti Owen Martell iz Walesa, Josip Novaković iz Kanade i Keith Ridgway iz Irske, kazala je programska koordinatorica festivala Jelena Spreicer.

Umjetnički direktor Roman Simić Bodrožić rekao je kako je u pisanju kratke priče glavno pitanje gdje staviti točku, jer ako to ne znate ne možete ju ni napisati. Napominjući kako je ove godine zemlja partner Wales, što je u duhu promicanja, kako je rekao, "malih"" jezika, kultura i književnosti, kao što je i hrvatski, Simić Bodrožić naglasio je da su time željeli dati dodatnu vrijednost festivalu. Stoga će na njemu nastupiti četvero velških autora Jon Gower, Deborah Kay Davies, Owen Martell i Rachel Trezise, u utorak 28. svibnja u okviru uvoda u suvremenu kratku velšku priču.

Najavio je da će hrvatska izdanja na FEKP-u 2013. predstaviti europske književne zvijezde Phillipe Claudel, Paolo Giordano, Filip David, Alek Popov i Rawi Hage. Među gostima je posebno istaknuo Hassana Blasima iz Iraka koji živi u Finskoj, a rodnu je zemlju napustio zbog političkog progona.

Od hrvatskih autora predstavit će se Ivana Simić Bodrožić, Damir Karakaš, Denis Peričić, Edo Popović i Senko Karuza. U ponedjeljak 27. svibnja bit će proslavljena 26. obljetnica izlaska kultne knjige hrvatske književnosti Ede Popovića "Ponoćni boogie", kao i 36. obljetnica objave njegove prve priče, najavila je producentica Karla Pudar. Dodala je da će festival posjetiti i autorica stripova Karrie Fransman koja je objavila samostalnu knjigu "The House That Groaned" koju je "The Observer" proglasio stripom mjeseca. U želji da se kratke priče na festivalu obogate slikom i zažive u vizualnom svijetu ovogodišnjem će se festivalu pridružiti i umjetnička forma koja spaja sliku, priču i pokretne slike. Šest 'stripašica' Lea Kralj Jager, Helena Janečić, Ivana Armanini, Ivana Pipal i Sara Divljak i Karrie Fransman kratke su stripove pretvorile u animirane najave, kazala je Pudar.

FEKP će se osim u Booksi održavati i u Studentskom centru, kafiću U dvorištu, Medijateci Francuskog instituta, Talijanskom institutu za kulturu, Filozofskom fakultetu, Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović i The Beertiji. U Varaždinu, gdje se FEKP seli na dva dana, 29. i 30 svibnja, održavat će se u tamošnjem HNK-u.

Uredništvo Hine

(Hina) xdm ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙