FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Animafest slavi stoti rođendan norveške animacije

Autor: agrb
ZAGREB, 9. svibnja 2013. (Hina) - U povodu stotog rođendana norveške animacije koja je zadnjih petnaest godina u velikom usponu Animafest je za svoje ovogodišnje izdanje pripremio jedan od dosad najopsežnijih pregleda norveškog animiranog filma u Hrvatskoj.

U programu "Slike sa sjevera - Norveška 1913-2013" prikazat će se najveća dostignuća norveške animirane kinematografije, 23 filma u tri programske cjeline, dvije s kratkometražnim filmovima i jednoj s dugometražnim, izvijestio je danas Animafest.

"Klasici i suvremenici" će prikazati najbolje od norveške kratkometražne produkcije od 1913. do danas, dok će u dugometražnom programu biti prikazana tri filma koji su, svaki na svoj način, postali važna mjesta za povijest norveške animacije.

Jedan od njih je "Oslobodite Jimmyja" Christophera Nielsena, 3D-priča o četiri narkomana, tri mafijaša, pet vegana, četiri lovca i jednom slonu koja je 2007. proglašena najboljim dugometražnim filmom u Annecyju, a danas se smatra ključnim filmom za razvoj kompjutorski animiranih dugometražnih filmova i široku uporabu kompjutorske obrade.

Na programu su još dugometražni film "Kurt postaje zao" (2008.), rad studija Qvisten, koji je počeo kao tradicionalni animacijski studio, a danas se uglavnom bavi kompjutorskom animacijom te "Velika nagrada Pinchcliffea" iz 1975.

Taj film Iva Caprina, čiji su radovi dugo bili jedini znak postojanja norveške animacije na svjetskoj sceni, napravljen je stop-animacijom po knjigama Kjella Aukrusta, a za njega je u norveškim kinima prodano 5,5 milijuna ulaznica, što je više od samog broja Norvežana.

Prije 100 godina strip-crtač Sverre Halvorsen napravio je prve filmske karikature, a na Animafestu će se prikazati kratki film Roald Amundsen na Južnom polu, najstariji postojeći norveški animirani film. Na programu je ponovno i dobitnik nagrade za originalnu videoprodukciju na Animafestu 1996., kratki film "Procesor", eksperimentalna animacija papira i kolaža autora Jana Otta Ertesvaga.

Osim filmova Norvešku će u Zagrebu predstaviti i jedan od tri člana ovogodišnjeg žirija, Gunnar Strom, stari prijatelj Animafesta koji predaje animaciju i dokumentarni film na Sveučilištu Volda.

U žiriju ovogodišnjeg festivala, koji će se održati od 4. do 9. lipnja, su i Kanađanin Chris Robinson, umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, te Darko Bakliža, nagrađivani autor animiranih i eksperimentalnih filmova iz Hrvatske. Za glavnu festivalsku nagradu natjecat će se devet dugometražnih animiranih filmova.

(Hina) xagrb yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙