FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival židovskog filma u Zagrebu i Rijeci

Autor: agrb
ZAGREB, 24. travnja 2013. (Hina) - Festival tolerancije - Festival židovskog filma prikazat će od 19. do 25. svibnja u zagrebačkim kinima "Europa" i "Grič" više od pedeset dokumentarnih, te kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova koji promiču različitosti, dijalog i suživot, a prvi put ove godine dio programa seli u Rijeku.

Sedmo izdanje festivala, posvećenog židovskoj kulturi i Holokaustu, u fokus ponovno stavlja toleranciju u okvirima stradanja i borbe za život, te suživot u najširem smislu.

Među tridesetak dokumentaraca su i dva dobitnika Oscara. Dokumentarni film "Inocente" Seana Finea i Andree Nix Fine prati 18-godišnju umjetnicu, jednu od skoro dva milijuna djece bez dokumenata koju su roditelji ilegalno doveli u SAD. Donedavno ona je bila beskućnica, a film ju prikazuje u trenutku kada nakon 30 selidbi u devet godina polako gradi svoj život i koristi umjetnost kao terapiju. Uz Oscara za najbolji kratki dokumentarac ove godine, film je nagrađen na brojnim festivalima.

U istoj kategoriji, ali godinu dana ranije, Oscarom je nagrađen film "Sačuvati obraz" u režiji američkog filmaša Daniela Jungea i pakistanskog redatelja Sharmeena Obaid-Chinoya, filmski dokument o brutalnim napadima kiselinom čije su žrtve uglavnom pakistanske žene.

Tetovažama 400 tisuća rednih brojeva kojima su označivani zarobljenici Auschwitza bavi se film "Obilježeni" Uriela Sinaia i Dane Doron, a kroz svjedočenja 30 preživjelih prikazuje da ne postoji generalizacija kada je riječ o toj temi, jer svatko svoju trajnu oznaku doživljava drugačije.

Prikazat će se dvadesetak igranih filmova, među kojima i nagrađeni njemački uradak "Borbene djevojke" Davida Wnendta, portret mladih rasista i fašista u turobnom društveno-ekonomskom okruženju današnje Istočne Njemačke. U središtu priče mlada je pripadnica neonacističke bande čija se čvrsta uvjerenja poljuljaju nakon što upozna mladog afganistanskog izbjeglicu.

Sličnom tematikom bavi se i srpski film "Šišanje" Stevana Filipovića, koji kroz priču o beogradskom srednjoškolcu koji biva uvučen u svijet skinheadsa progovara o osobnoj odgovornosti mladih, ali i društva koje ih gura u ruke ekstremnih ideologija.

Uz filmski program, Festival židovskog filma donosi međunarodnu radionicu International Talent Workshop za mlade studente koji će na kraju festivala snimiti igrani kratkometražni film.

Petu godinu zaredom održavat će se Edukacijska jutra, program putem kojega mladi uče o Holokaustu, važnosti tolerancije i zaštite demokratskih vrijednosti.

Ove godine dizajner i predavač Mirko Ilić, autor vizualnog identiteta festivala, održat će multimedijalno predavanje o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području bivše Jugoslavije i šire.

Taj program donosi i dugometražni film "Nadarena djeca" Markusa Rosenmuellera te predavanje Branka Lustiga, počasnog predsjednika festivala, koji će s mladima dijeliti vlastito iskustvo iz nacističkih koncentracijskih logora.

Održat će se i tematska izložba te glazbeni program. Ulaz na filmski program, radionice i izložbu je slobodan, a dio programa u Rijeci prikazat će se od 7. do 9. lipnja.

(Hina) xagrb yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙