FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povećan njemački izvoz i uvoz u ožujku

Autor: mpuk
BERLIN, 10. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Njemački uvoz i izvoz porasli su u ožujku nakon pada u prethodnom mjesecu, što je još jedan znak da najveće europsko gospodarstvo polako izlazi iz perioda pada aktivnosti s kraja prošle godine, i to unatoč slabostima u susjednim zemljama eurozone.

Preliminarni sezonski i kalendarski prilagođeni podaci Saveznog ureda za statistiku pokazali su u petak da je izvoz u ožujku porastao za 0,5 posto u odnosu na veljaču, u skladu s očekivanjima. Uvoz je uvećan 0,8 posto. U prethodnom mjesecu izvoz je smanjen za 1,2 posto a uvoz za 3,9 posto.

Sezonski prilagođen trgovinski višak blago je smanjen u ožujku, na 17,6 milijardi eura, s naviše revidiranih 17,7 milijardi u veljači.

Na godišnjoj je razini prema sezonski neprilagođenim podacima izvoz pao 4,2 posto a uvoz 6,9 posto.

Izvoz je tradicionalno okosnica njemačkog gospodarstva, međutim očekuje da će vanjska trgovina ove godine biti uteg za rast zbog slabosti u eurozoni na koju otpada čak 40 posto njemačkog izvoza.

Analiza neusklađenih podataka pokazuje da je izvoz u eurozonu pao u ožujku za oko sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je izvoz u zemlje izvan Europe pao za 2,2 posto.

Ekonomisti upozoravaju da prognoza za izvoz nije blistava i da će se Njemačka u ovoj godini pri podupiranju rasta morati više osloniti na osobnu potrošnju koju bi trebali podržati robusno tržište rada i rast plaća.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙