FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Westerwelle spreman za pozitivan signal počne li Beograd s primjenom sporazuma

Autor: vili
BEOGRAD, 20. svibnja 2013. (Hina) - Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u ponedjeljak je u Beogradu srbijanskom državnom vrhu poručio kako on može poslati pozitivan signal Bundestagu za odluku o datumu za pregovore Srbije o članstvu EU bude li vidljivih i opipljivih rezultata u primjeni sporazuma s Prištinom, no nije želio prejudicirati odluku Europskog vijeća niti njemačkog parlamenta o datumu.

Westerwelle je drugog dana posjeta Srbiji u odvojenim razgovorima s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkićem bruxelleski sporazum od 19. travnja ocijenio povijesnim, ali i naglasio da su sad potrebni konkretni koraci za njegovo provođenje i primjenu na terenu.

"Moj posjet Srbiji je gesta ohrabrenja. EU može učiniti dobro za Srbiju i Srbija može učiniti dobro za EU i zato je važno da u ovim povijesnim trenucima donesemo ispravne odluke", rekao je njemački šef diplomacije na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s Dačićem.

Izražavajući razumijevanje za situaciju u Srbiji nakon sporazuma, Westerwelle je istaknuo da europska perspektiva "poznaje samo pobjednike". Ističući važnost poboljšanja situacije kroz investicije, gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta, Westerwelle je sugerirao kako bi bilo važno "koristiti priliku koja se pruža za donošenje dalekosežnih, hrabrih odluka". "Takve povijesne prilike se ne ukazuju često i kada se već pružaju potrebno je da se iskoriste", poručio je Westerwelle.

Premijer Dačić izjavio je kako Srbija više "nema vremena za čekanje" i da svako odlaganje odluke o datumu početka pregovora s EU može imati katastrofalne posljedice po budućnost zemlje. "Od životne je važnosti za Srbiju dobivanje datuma početka pregovora, ne zato što netko samovoljno želi ići ka EU, već zato što je to potrebno našem narodu i državi koja je proteklih nekoliko desetljeća u zaostatku u odnosu na ostale države regije", objasnio je Dačić.

On je rekao da će, u nastavku dijaloga Beograda i Prištine o primjeni sporazuma u Bruxellesu u utorak, Srbija "uložiti maksimum napora da se dođe do rješenja i usvajanja plana primjene" koji je, zajedno s prvim koracima u pravcu provođenja, Beogradu nužan za dobivanje datuma.

Westerwelle je tijekom jutra razgovarao sa predsjednikom Nikolićem koji mu je prenio stajalište da je "Srbija posvećena rješavanju problema Kosova" i "postizanju plana primjene sporazuma od 19. travnja". Prema navodima iz priopćenja, Nikolić je rekao Westerwelleu kako je "za Srbiju veoma važno da što prije dobije datum otpočinjanja pristupnih pregovora s EU" i da "zato Srbija neće obmanjivati svoje europske partnere obećavajući im ono što ne može učiniti".

"Srbiji su potrebne nove investicije da bi omogućila bolji život svojim građanima i zbog toga joj je bitno dobivanje datuma za otpočinjanje pregovora s EU", navodi se u priopćenju uz ponovljeno stajalište da Beograd "neće prihvatiti primjenu nečega čega nema u postignutom sporazumu, niti će ikada, ni otvoreno ni prikriveno, prihvatiti neovisnost Kosova".

Šef diplomacije Mrkić ocijenio je nakon susreta s Westerweleom da njegov njemački kolega "razumije osjetljivost trenutka" za srpsku vladu i narod na Kosovu, ali i prenio Westerwelleovo uvjerenje da će i srpska zajednica na Kosovu ubrzo uvidjeti da međunarodna zajednica jamči njen opstanak, jačanje i izgradnju sigurne budućnosti.

Westerwelle je u dvodnevni posjet Srbiji doputovao u nedjelju kasno popodne i privatno večerao s vicepremijerom Aleksandrom Vučićem koji ga je i dočekao u beogradskoj zračnoj luci. Nakon razgovora u Beogradu Westerwele je otputovao u Prištinu.

Prosvjedujući protiv posjeta njemačkog šefa diplomacije danas je nekoliko desetaka pristaša Srpske radikalne stranke (SRS) zapalilo zastave EU i Kosova ispred zgrade Predsjedništva Srbije u Beogradu i poručilo da "nikad neće odustati od Kosova", nazivajući Njemačku, EU i SAD "neprijateljima Srbije".

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙