FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vučić na Kosovu o bruxelleskom sporazumu

Autor: vili
BEOGRAD, 12. svibnja 2013. (Hina) - Potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić doputovao je u nedjelju ujutro na sjever Kosova gdje će u razgovorima pokušati uvjeriti kosovske Srbe da bruxelleski sporazum Beograda s Prištinom od 19. travnja osigurava njihov opstanak na Kosovu i jamči im bolju budućnost.

"Idem na Kosovo zato što sam siguran da na kraju ti ljudi razmišljaju o svojoj sudbini", izjavio je medijima Vučić, najavljujući današnji posjet, za koji vlada veliki interes medija, pa Vučića prati više od 60 novinara i televizijskih ekipa.

Vučić je u intervjuu današnjoj Politici, uoči odlaska na sjever Kosova, naglasio da će s kosovskim Srbima "razgovarati o svakoj sitnici iz sporazuma", ali i istaknuo da država neće posegnuti za represivnim mjerama ako ne bude postignut dogovor o primjeni sporazuma.

Paralelne institucije Srbije na Kosovu, inače, još nisu ukinute jer su u tijeku pregovori o tehničkoj primjeni sporazuma iz Bruxellesa.

Istodobno, glavni argumenti Srba sa sjevera su da će, ukoliko se primijeni sporazum, oni "živjeti na neovisnom Kosovu po albanskom ustavu i zakonima", čemu se izričito protive i upozoravaju Beograd da to ni pod koju cijenu ne žele.

Kosovski Srbi na sjeveru, ali i u središnjim dijelovima Kosova južno od rijeke Ibar, uvjereni su da se bruxelleskim sporazumom "gase sve institucije države Srbije na Kosovu", što drže presudnim argumentom da odbace sporazum i kažu "ne" sudjelovanju u njegovoj primjeni.

Dragiša Milović, predsjednik općine Zvečan, jedne od četiriju na sjeveru u kojoj Srbi čine više od 95 stanovništva, kaže da je Vučić dobrodošao jer građanima treba objasniti zašto da prihvate sporazum.

"Ako u tome uspije, onda će zastupnici četiriju općina donijeti odluku da se sporazum primijeni i to će biti obvezujuće za sve nas. U suprotnom, od primjene (sporazuma) neće biti ništa", istaknuo je uoči Vučićevog posjeta za beogradske medije Milović, istaknuvši da će to biti prilika i da potpredsjednik vlade čuje mišljenje Srba iz pokrajine i odgovori im na brojna životna pitanja.

Milović je rekao i da Srbi sa sjevera "ni pod koju cijenu ne želi sukobe sa svojom vladom", ali i istaknuo kako "narod osjeća da bi primjena bruxelleskog sporazuma značila nestajanje Srba i sjeverno i južno od Ibra".

Kako se očekuje, Vučić će danas tijekom poslijepodneva u Kosovskoj Mitrovici razgovarati sa 110 zastupnika srpskih općina s Kosova, a procjene su da bi ti razgovori mogli trajati nekoliko sati.

(Hina) xvil ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙