FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbi sa sjevera Kosova traže od Kremlja pomoć Beogradu

Autor: brad
BEOGRAD, 8. svibnja 2013. (Hina) - Zastupnici četiri općine sa sjevera Kosova u srijedu su otvorenim pismom zamolili državni vrh Ruske Federacije da pomogne vlastima Srbije kako bi se proces pregovora o statusu Kosova vratio pod okrilje Vijeća sigurnosti UN (VS UN),

U pismu, koje su usvojili zastupnici četiri sjevernokosovske općine većinom naseljene Srbima, istaknuto je kao "nužno da međunarodna zajednica na razini VS UN donese legitimna rješenja u vezi s Kosovom", odnosno novu rezoluciju koju bi Srbija potvrdila, sukladno svojem ustavu, izvijestila je iz Zvečana, na sjeveru Kosova, srbijanska agencija Tanjug.

U pismu upućenom predsjedniku i premijeru Rusije Vladimiru Putinu i Dmitriju Medvedevu, predsjednici Vijeća Ruske Federacije Valentini Matvijenko te predsjedniku državne Dume Sergiju Nariškinu i šefu diplomacije Sergeju Lavrovu, Srbi sa sjevera Kosova traže pomoć i zaštitu ustavnog poretka Srbije na Kosovu i rezolucije 1244 "od jednostranih akcija Washingtona, Bruxellesa i Prištine, koji pokušavaju nametnuti rješenje u svoju korist", navodi se u pismu srpskih zastupnika sa sjevera Kosova.

U pismu, čije dijelove prenosi agencija, istaknuto je i da će se kosovski Srbi boriti za svoja "ustavna i ljudska prava, za čast i nacionalno dostojanstvo Srbije, protiv vojno-političkog, ekonomskog i duhovnog porobljavanja srpskog naroda".

Državni vrh Srbije i predstavnici kosovskih Srba nisu u utorak u Beogradu postigli suglasnost o primjeni bruxelleskog sporazuma s Prištinom, a srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je da država neće silom nemetati primjenu, ali da su bez suglasnosti Srba s Kosova moguće štetne posljedice. Po ocjeni potpredsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića, protivljenja sporazumu i dalje su jaka na sjeveru, dok Srbi u središnjem i južnom dijelu Kosova imaju više razumijevanja za nastojanja državnog vrha da normalizira odnose s Prištinom u interesu države i srpske zajednice na Kosovu. Vučić je ocijenio da je u jučerašnjim razgovorima "došlo do pomaka", ali da konsenzus s kosovskim Srbima o bruxelleskom sporazumu nije postignut, a nastavak razgovora najavljen je za idući tjedan kada Vučić planira posjetiti Kosovo.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙