FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez zadržao cijene nafte ispod 103 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 26. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte učvrstile su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 103 dolara nakon što je među ulagačima prevladao oprez uoči objave procjene američkog rasta u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 66 centi, na 102,75 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,68 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela danas smanjena za približno isti iznos, spustivši se na 93,01 dolar. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,21 dolar u odnosu na dan ranije.

Nakon što je jučer poslijepodne naftna tržišta katapultirao strah za stabilnost u regiji Perzijskog zaljeva nakon što se počelo spekulirati da bi Sirija mogla upotrijebiti kemijsko oružje, danas je fokus usmjeren na predstojeće procjene američke vlade o gospodarskom rastu u prvom tromjesečju.

"Moramo pratiti brojke o američkom BDP-u", naglašava Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Očekuje se da će američka vlada procijeniti godišnju stopu rasta na tri posto BDP-a, što bi predstavljalo značajno ubrzanje u odnosu na 0,4-postotni rast u prethodna tri mjeseca.

"To je veliki skok i ako se očekivanja ispune, bit će to snažna potpora za tržišta", podsjećaju analitičari ANZ-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 99,89 dolara, što znači da je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙