FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijesti iz Italije podigle europske burzovne indekse

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 22. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Talijanske dionice poduprle su u ponedjeljak rast europskih burzovnih indeksa zahvaljujući naznakama probijanja postizborne političke blokade koje su potisnule u drugi plan zabrinutost za svjetski gospodarski rast.

Indeks Londonske burze Ftse porastao je 0,4 posto, na 6.311 bodova, frankfurtski DAX bio je u plusu 0,7 posto i iznosio je 7.514 bodova dok je pariški CAC ojačao 0,5 posto, na 3.668 bodova.

Talijanski indeks Ftse MIB poskočio je 1,9 posto nakon što je aktualni talijanski predsjednik Giorgio Napolitano izabran na još jedan mandat temeljem širokog konsenzusa među političkim grupama.

Napolitanov reizbor povećao je izglede za dokončanje dvomjesečne postizborne blokade koju je prouzročio neriješen rezultat parlamentarnih izbora. Nakon objave vijesti prinosi na 10-godišnje talijanske obveznice spustili su se na najnižu razinu u gotovo tri mjeseca od 4,09 posto.

"Politički sporazum trebao bi otvoriti vrata vladi nacionalnog jedinstva, što će u najmanju ruku pomoći da se dobije na vremenu. Prinosi na talijanske obveznice klize na najniže razine u više mjesci i čini se da je obnovljen proces normalizacije u Italiji", ističe Gilles Guibout iz AXA WF Framlington Eurozone Funda.

Među dobitnicima na tržištu isticale su se danas talijanske banke Banco Popolare i UniCredit, koje su dobile na vrijednosti 4,1 odnosno dva posto. Ojačale su i francuske banke, s obzirom na snažnu izloženost Italiji. Societe Generale dobio je na vrijednosti 2,3 posto a BNP Paribas 1,5 posto.

Ako se izuzmu naznake napretka u Italiji, raspoloženje na tržištima prigušila su na početku ovog tjedna mješovita poslovna izvješća europskih kompanija. Philips je tako oslabio tri posto jer je usprkos dobrim tromjesečnim rezultatima najavio slabu prvu polovinu godine.

Prošlog su tjedna raspoloženje na financijskim tržištima pritisnuli slabi gospodarski podaci iz Kine i Sjedinjenih Država, potaknuvši nagli pad cijena sirovina i zlata. Dionice su također oslabile, budući da ih ulagači smatraju rizičnom imovinom.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je današnju trgovinu u plusu 1,9 posto, na 13.568 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙