FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND traži opoziv Željka Rogošića

Autor: ista
ZAGREB, 8. svibnja 2013. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je danas od glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da opozove imenovanje glavnog urednika prvog programa HTV-a Željka Rogošića i raspiše ponovljeni natječaj.

HND je pritom podržao priopćenje predsjednice ogranka HND-a na HTV-u Elizabete Gojan koja je ranije od glavnog ravnatelja HRT-a zatražila ponavljanje natječaja, uz objašnjenje da nedavno izabrani Rogošić nije zadovoljio uvjete natječaja, odnosno da nije imao potrebnih pet godina uredničkog iskustva.

Nacionalno novinarsko udruženje podsjeća da je još 23. travnja izrazilo nezadovoljstvo "kontroverznim" izborom Željka Rogošića jer je Rogošić Radmanov vjenčani kum i tast, što po njima ne bi bilo presudno da je udovoljavao najvišim kriterijima i da je postigao visoku prolaznost na izjašnjavanju novinara.

No, u HND-u podsjećaju da je čak 70 posto novinara i kreativnog osoblja bilo protiv njegova imenovanja. Osim toga Rogošić je na nekoliko mjesta, prema svim dosad dostupnim podacima, u velikoj mjeri fabricirao vlastitu biografiju.

Tako je napisao da je od 1983. do 1986. bio urednik u Slobodnoj Dalmaciji i od 1986. do 1989. u Nedjeljnoj Dalmaciji, ali prema dostupnim podacima bio je samo vanjski suradnik u tim listovima dok je stalno bio zaposlen u Centru za idejnoteorijski rad Saveza komunista i listu Pogledi, kažu u HND-u.

Uspostavilo se također da prema svemu dosad poznatom Rogošić nije pod kraj osamdesetih bio glavni urednik časopisa Pogledi, kako navodi, nego zamjenik glavnog urednika.

Naposljetku, u biografiji prema kojoj je izborio mjesto glavnog urednika na HTV-u, Rogošić navodi da je autor televizijske reportaže iz "Okupiranog Kijeva" ali se ispostavilo da on nije bio u tom gradu nego je tamo bio tek snimatelj HTV-a od kojega je dobio film.

"Čovjek koji fabricira biografiju ne može biti moralni autoritet kakav bi trebao biti glavni urednik prvog programa HTV-a", zaključio je HND, dodajući da se takvim imenovanjem ruši vjerodostojnost HTV-a i dovodi u pitanje vjerodostojnost brojnih profesionalnih novinara.

U HND-u navode da javnost ima pravo znati zbog čega za svoj novac mora trpjeti "kumsko-tazbinska imenovanja" i pitaju se što se još treba dogoditi da bi imenovanje Rogošića bilo poništeno.

(Hina) xmvr yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙