FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND: osječka uprava želi samo podobne novinare

Autor: aper
ZAGREB, 15. travnja 2013. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pružilo je u današnjem priopćenju potporu kolegi Saši Driniću koji je u nedjelju održao konferenciju za novinare prosvjedujući što mu je osječka gradska uprava prije nekoliko tjedana bez obrazloženja prestala slati pozive, najave i obavijesti iz protokola grada Osijeka.

Budući da Drinić kao slobodni novinar piše za tri medija očito je da ne postoji bilo kakav razlog da ga gradska uprava ukloni sa svojih mailing lista, smatraju u HND-u.

No, najviše ih zabrinajva obrazloženje u kojem stoji kako je službeni stav gradske uprave da se informacije javnosti prosljeđuju putem medijskih kuća za koje ocijene da to čine na "najučinkovitiji i najprofesionalniji način".

"To da gradonačelnik i gradska uprava misle kako imaju pravo procjenjivati tko to na, za njih, 'najučinkovitiji i najprofesionalniji način' izvještava o njihovom radu pokazuje da oni ili uopće ne razumiju što je uloga medija ili – pretvarajući se da to ne razumiju žele novinare i medije navesti na samocenzuru i cenzuru kako se oni ne bi usudili kritizirati njihov rad. Nije grad Osijek jedini koji bi želio birati svoje novinare, ali kad bi medijske kuće i novinari na to pristali – time bi se odrekli biti novinarskih i medijskih sloboda, a one su u tome da služe novinari i mediji javnosti, a ne političkim moćnicima", smatraju u HND-u.

(Hina) xpp/xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙