FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina HND-a "Kaznenim zakonom po novinarima"

Autor: aspa
ZAGREB, 17. travnja 2013. (Hina) - Tribina "Kaznenim zakonom po novinarima" u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva održana je večeras, a glavna tema bila je novi Kazneni zakon koji se primjenjuje od 1. siječnja ove godine i u kojem su umjesto samo klevete u prijašenjem KZ-u, sada uvedene odredbe o kleveti osobe i odredbe o sramoćenju.

Govoreći na večerašnjoj tribini umirovljeni profesor kaznenog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu i član radne skupine za izradbu novoga Kaznenog zakona Petar Novoselec rekao je da novi Zakon nije pisan samo za novinare i da on obuhvaća sve koji svojim ponašanjem ili istupima mogu nekoga klevetati i narušiti mu čest i ugled.

Istaknuo je da novi Zakon pisan po njemačkom, švicarskom i slovenskom modelu i da jasno odvaja pojam klevete kada netko namjerno iznosi neistine o nekome i sramoti ga i sramoćenja kao blaži oblik kaznenoga djela kada se iznosi neka istina koja nekoga može uvrijediti.

Ocijenio je da će tužiteljima na sudu biti teško dokazati da su novinari nekoga klevetali te da će se u slučaju tužbi prema novinarima teško biti dokazati da je iznesena istina doista nekome povrijedila čast i ugled.

Glasnogovornik zagrebačkoga Općinskog kaznenog suda Dražen Kevrić smatra da će sudovi znati jasno odrediti što je javni interes pa i u slučaju tužbi protiv novinara za sramoćenje, rekavši da definicija sramoćenja, isključuje protupravnost ako počinitelj dokaže istinitost činjeničnih tvrdnji koje je iznosio, ili pronosio, odnosno ako dokaže postojanje ozbiljnog razloga zbog kojeg je, postupajući u dobroj vjeri, povjerovao u njihovu istinitost.

Poručio je novinarima neka slobodno pišu, istražuju ili komentiraju društvena zbivanja te ocijenio da su hrvatski sudovi dovoljno "kapacitirani" kako odrediti javni interes.

Odvjetinca Vesna Alaburić izrazila je ozbiljne sumnje u ovaj Zakon jer smatra da prethodni KZ nije ni trebalo mijenjati. Naglasila je kako je sudska praksa po prijašnjem Zakonu pokazala da u slučajevima tužbi protiv novinara nije bilo nezadovoljnih stranaka u postupku i da niti jedan slučaj nije završio na Europskom sudu za ljudska prava u Strassborugu.

Prema njenom mišljenju cilj ovog zakona je bio političkom voljom ograničiti prava novinara, posebice i zbog toga što eventualno nastalu štetu iznošenjem kleveti ili sramoćenja ne snosi nakladnik već novinar kroz novčanu kaznu.

Na skupu je govorio i Marinko Jurasić koji je postavio pitanje: zašto se nije krenulo putem dekriminalizacije klevete što je slučaj u zakonima nekih zemalja u jugoistočnoj Europi. Dodao je da i mnoge preporuke Europske komisije govore o potrebi dekriminalizacije klevete te njeno sankcioniranje kroz građanske parnice. Ako smo dekriminalizirali lake opojne droge zašto ne bismo dekriminalizirali riječi, upitao se.

Na skupu su govorili još i Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta i novinarka Jasna Babić, koji su iznijeli svoja gledanja na novi kazneni zakon, a moderatorica tribine Ana Raić Knežević naglaisla je da je HND bio protiv odredaba novog KZ i da je već uputio inicijativu da se odredbe o kleveti i sramoćenju promijene ili ukinu.

(Hina) xaš ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙