FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U ožujku je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 2,1 posto na godišnjoj razini, što je manji pad nego mjesec dana prije i manji nego što se očekivalo. Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u ožujku nominalno porastao 0,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je realno pao za 2,1 posto. To je manji pad je nego što se očekivalo, s obzirom da su četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku očekivala pad potrošnje u ožujku za 2,7 posto na godišnjoj razini. Ožujak je već 13. mjesec zaredom kako potrošnja pada, pri čemu je pad usporen u odnosu na veljaču, kada je promet u trgovini na malo skliznuo 3,3 posto. "Ublažavanju stope pada pridonijela je, uz bazni učinak, i predblagdanska potrošnja u ožujku, jer je Uskrs bio ranije nego lani", navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a. Unatoč usporavanju pada, potrošnja je i dalje pod pritiskom visoke nezaposlenosti i smanjenjem realnog raspoloživog dohotka.

ZAGREB - Tijekom travnja u Hrvatskoj je prodano 2.813 novih osobnih automobila što je 377 vozila, ili 15,5 posto više nego u ožujku te 186 automobila, odnosno 7,1 posto više nego u travnju prošle godine, pokazuju podaci agencije Promocija Plus. Travanj je najbolji mjesec po prodaji novih automobila u Hrvatskoj od početka godine, ali dobri prodajni rezultati tijekom četvrtog mjeseca tek su ublažili pad prodaje u prva četiri mjeseca u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Od početka godine do kraja travnja u Hrvatskoj je, naime, prodano 8.850 novih osobnih automobila, što je 4.609 vozila, ili 34,2 posto manje nego u istom razdoblju lani. Najprodavanija automobilska marka u prva četiri mjeseca bio je Volkswagen, s prodanih 1.388 vozila. Na drugom mjestu je Opel s 959 automobila, a slijede Peugeot (641), Kia (638) i Citroen (601). Među modelima, najprodavaniji je Volkswagen Golf, a slijede Opel Astra, Volskwagen Polo, Opel Insignia, Renault Clio, Kia Sportage itd.

ZAGREB - Turistički sektor spreman je za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a kako su izjednačeni uvjeti za poslovanje turističkih subjekata u Hrvatskoj i EU, u Ministarstvu turizma vjeruju da će snažnija konkurencija nakon ulaska pridonijeti poboljšanju kvalitete proizvoda i usluga. Među bitnim promjenama koje čekaju turistički sektor slijedom ulaska Hrvatske u EU, u Ministarstvu ističu činjenicu da će od 1. srpnja ove godine i svi državljani EU-a pod jednakim uvjetima moći pružati neke od usluga koje su do sada bile rezervirane samo za hrvatske državljane, poput ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, ali i usluga turističkih vodiča, pratitelja i voditelja poslovnica, sukladno našim zakonskim rješenjima. Uz to, znatno se pojednostavljuju uvjeti prelaska granice svim državljanima zemalja članica EU. Novost je i vizni režim za državljane zemalja koje nisu članice EU, te će sukladno pravilima u EU, morati imati hrvatsku vizu. To će, po ocjeni MINT-a, donekle otežati dolazak turista iz nekih zemalja poput Rusije, Ukrajine i Turske, ali s obzirom da se i dalje očekuje mogućnost ulaska svih stranih državljana izvan EU temeljem posjedovanja schengenske vize bilo koje zemlje članice EU, to će istovremeno olakšati i novonastalu situaciju za navedena tržišta.

ZAGREB - Hrvatski pčelari, njih devet tisuća, spremni su za zajedničko europsko tržište, uvjereni su da će na njemu dobro konkurirati s više od 20 sorti meda, izjavio je Hini tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) Tomislav Gerić. Devet tisuća pčelara - proizvođača s pola milijuna košnica usklađeni su sa svim zakonima i propisima EU, za ulazak u Uniju spremaju se već godinama, kaže Gerić. U dobrim godinama domaći pčelari proizvedu između šest i šest i pol tisuća tona meda, najviše ga prodaju na domaćem tržištu, dok između tisuću i tisuću i pol tona izvezu u EU, najviše u Njemačku. Ulaska u Uniju pčelari se ne plaše, dapače, uvjereni su da će im to samo olakšati trženje, jer kvaliteta hrvatskog meda nije upitna, ističe tajnik Saveza. Pčelarski savez pozdravlja nedavnu odluku Europske komisije da se privremeno zabrani upotreba triju pesticida tzv. neonikotinoida za koje se sumnja da štete pčelama. Gerić kaže kako nadležne hrvatske institucije već godinama prate istraživanja i spoznaje o negativnim učincima nekih pesticida, pa i neonikotinoida koji djeluju na živčani sustav kukaca i tako ih uništavaju.

ZAGREB - Predstavnici Končara sudjeluju na sajmu i konferenciji HydroVision, koja se od 6. do 8. svibnja održava u indijskom gradu Mumbaiju, izvjestili su iz te tvrtke. Nastup na HydroVisionu važan je s obzirom na poslove Končara u Indiji, tržištu na kojem je prisutan već 50 godina, i gdje je u proteklih deset godina sklopio ugovore za četiri hidroelektrane. Ti su projekti nastavak kontinuiteta koji Končar ima na tržištu Indije, gdje su prvi projekt, HE Jaldhaka, ugovorili 1963. godine, a ukupno je do sada isporučio opremu za 12 hidroelektrana, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Finska tekstilna tvrtka Lindström otvorila je poslovnicu za najam radne odjeće na zagrebačkom Jankomiru te najavila da će domaći tekstilci imati priliku postati njezini dobavljači. Klijenti će putem novootvorene poslovnice po modelu outsourcinga od Lindströma moći unajmiti radna odijela prilagođena određenom gospodarskom sektoru, priopćeno je iz te tvrtke. Kapacitet iznajmljivanja i pranja u prvoj fazi poslovanja je više desetaka tisuća komada radne odjeće mjesečno, a prvi ugovori potpisani su s domaćim tvrtkama iz prehrambenog i tehnološkog sektora, ističu iz Lindstöma. Ujedno se najavljuje kako Lindström u Hrvatskoj s vremenom planira širenje kapaciteta i uspostavu suradnje s tekstilnom tvrtkom s područja Hrvatske ili okolnih zemalja koja bi postala ekskluzivni dobavljač za tržište jugoistočne Europe.

ZAGREB - Prevladavajući sentiment poslovnog i potrošačkog pesimizma, koji u poslovnom sektoru rezultira izbjegavanjem investiranja a kod kućanstava razduživanjem, može se preokrenuti tek kada nastupe pozitivni pomaci u realnom sektoru, ocjenjuju analitičari Privredne banke Zagreb (PBZ). U danas objavljenoj PBZ Tjednoj analizi na temu "Domaće investicije na čekanju", analitičari te banke podsjećaju da su ukupni krediti banaka krajem ožujka ove godine iznosili 285 milijardi kuna, što je za svega 0,4 posto više nego krajem 2012. godine. U tom su razdoblju krediti poduzećima povećani za jedan posto, dok su krediti stanovništvu stagnirali. Krediti ostalom privatnom sektoru su sniženi, dok središnja država i fondovi socijalne sigurnosti te lokalna država bilježe stopu rasta kredita od 1,5 posto. Najveći rast u apsolutnim iznosima, od otprilike milijardu kuna, odnosi se na kredite poduzećima, navode iz PBZ-a i pritom ističu da glavninu tog iznosa čine krediti za obrtna sredstva, dok krediti za investicije bilježe povećanje za tek stotinjak milijuna kuna. Iz toga je vidljiv prevladavajući sentiment poslovnog pesimizma koji rezultira izbjegavanjem investiranja, ocjenjuju u PBZ-u.

ZAGREB - Kutinska Petrokemija objavila je danas poziv svojim dioničarima da u idućih sedam radnih dana iskažu indikativni interes za upisom novih dionica u mogućem procesu dokapitalizacije tvrtke u iznosu od 150 do 200 milijuna kuna. U cilju stabilizacije financijske pozicije Petrokemije i financiranja programa restrukturiranja odobrenog na sjednici Nadzornog odbora 29. travnja ove godine, kutinska tvornica gnojiva razmatra povećanje kapitala u iznosu od 150 do 200 milijuna kuna, navodi se u pozivu objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Dioničare pozivaju da svoj interes iskažu u apsolutnom iznosu u kunama ili relativnom iznosu s obzirom na visinu postojećeg ulaganja, a cijena u mogućem postupku dokapitalizacije će ovisiti o tržišnim uvjetima u trenutku izdanja. Sukladno iskazanom interesu, Petrokemija će u pozivu na glavnu skupštinu navesti sve bitne informacije o mogućem povećanju kapitala, što će, sukladno zakonskim propisima, morati biti odobreno od strane dioničara koji predstavljaju najmanje tri četvrtine temeljnog kapitala zastupljenog na glavnoj skupštini, stoji u pozivu dioničarima Petrokemije.

ZAGREB - S jenjavanjem sezone objave financijskih izvješća kompanija, na Zagrebačkoj je burzi promet splasnuo, no Crobexi su u plusu, dok su u najvećem fokusu investitora dionice Riviere Adrije i Ericssona Nikole Tesle. Oko podneva je Crobex bio na dobitku 0,51 posto, na 1.955 bodova, a Crobex10 0,37 posto, na 1.097 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 3 milijuna kuna, što je otprilike milijun manje nego u petak oko podneva. Najlikvidnija je do podneva bila dionica Riviere Adrije, sa 776.000 kuna prometa. Po padu cijene za 2,88 posto, na 13,5 kuna, ujedno je i najveća današnja gubitnica. Po likvidnosti slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 708.000 kuna. Cijena joj je ojačala 0,17 posto, na 1.550 kuna. Dionicom HT-a do podneva je ostvaren promet od oko 310.000 kuna, a cijena joj je ojačala 0,39 posto, na 209,5 kuna.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, kuna je prema euru oslabila za neznatnih 0,01 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,580111 kunu. U odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna kuna je oslabila i prema američkom dolaru, i to za 0,10 posto, te prema britanskoj funti, za 0,18 posto. Srednji tečaj dolara tako na početku ovog tjedna iznosi 5,782813 kuna, a funte 9,002507 kuna. Istodobno je srednji tečaj švicarskog franka snižen za 0,41 posto, na 6,169714 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙