FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Karlovcu se obilježavaju "Dani Međimurske županije"

Autor: vhor
KARLOVAC, 27. travnja 2013. (Hina) - Dani Međimurske županije danas se u Karlovcu održavaju u spomen na slobodarsku žrtvu bana Petra Zrinskog i šogora mu Frana Krste Frankopana 1671. godine, kao cjelodnevna manifestacija koju je organiziralo Zavičajno društvo Međimuraca u Karlovcu "Pinklec".

Pokrovitelji manifestacije su obje županije, te su zamjenici župana Matija Posavec iz Čakovca i Josip Šafar iz Karlovca u Uredu karlovačkog župana Ivana Vučića dogovorili skoro potpisivanje povelje o trajnoj suradnji.

Šafar je zahvalio "Pinklecu" na hvalevrijednoj inicijativi, te je uz riječi da Karlovačka županija među rijetkim županijama ima certifikat "prijatelja investitora" po međunarodnim standardima najavio dobru suradnju na dobrobit boljeg življenja ljudi oba ta dva hrvatska kraja.

Zahvalivši na iznenađujuće lijepom gostoprimstvu dožupan Posavec, ujedno i kandidat za župana, kazao je da se Međimurje trudi u zemlji i inozemstvu promovirati svoj snažni identitet.

Nakon susreta u Županiji Posavec je otišao u Trgovačko-ugostiteljsku školu u čijem se dvorištu odvijao cjelodnevni program, kojemu je osim Karlovčana nazočilo i stotinjak Međimuraca.

"Čvrsto obećajem svoj angažman na potpisivanju suradnje u novom sazivu Županijske skupštine, kao i još čvršću potporu Pinklecu. Nadam se da se nećemo viđati samo jednom godišnje nego češće", rekao je.

Izrazio je zadovoljstvo ugođajem i suradnjom između konkurentnih ekipa u pripremi bograča, Riječ je o natjecanju devet ekipa oba kraja u kuhanju bograča, mesnog jela iz kotlića omiljenog u Međimurju. Pobijedila je karlovačka ekipa Planinarsko društvo Zvijezda.

Cjelodnevni program „Pinkleca“ započelo je povijesnim satom Zvonimira Gerbera u nekadašnjoj Frankopanskoj kuriji, današnjem Gradskom muzeju.

Potom je u crkvi Presvetog Trojstva, na mjestu gdje su se 1641. godine vjenčali Petar Zrinski i Ana Katarina Frankopan, dekan Karlovačkog dekanata Ivan Norbert Koprivec, u svojoj propovijedi žrtvu Zrinskog i Frankopana usporedio sa žrtvom branitelja Domovinskog rata koji su i život položili za današnju slobodu Hrvatske.

(Hina) xvhor ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙