FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju oprezno trgovanje

Autor: scvi
NEW YORK, 28. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu se danas očekuje oprezno trgovanje, kao i jučer, jer ulagači prate zbivanja na Cipru, gdje su nakon desetak dana banke konačno počele raditi, a čekaju se i novi podaci koji će pokazati kakva je situacija u američkom gospodarstvu.

Dow Jones i Nasdaq indeks terminski indeks bili su u 12,00 sati blagom plusu, dok je S&P 500 bio u minusu 0,2 posto.

Banke na Cipru nisu radile gotovo dva tjedna dok su se dogovarali uvjeti međunarodne pomoći Cipru od 10 milijardi eura, u sklopu kojih će se oporezivati štedni ulozi iznad 100.000 eura.

Kako bi se spriječio masovni odljev kapitala, ciparsko ministarstvo financija donijelo je uredbu o strogom ograničavanju kretanja kapitala, pa je podizanje gotovine na šalterima banaka i bankomatima ograničeno na 300 eura dnevno, a transferi prema inozemstvu ne mogu prelaziti 5.000 eura mjesečno.

Ulagači se ne plaše samo navale štediša na banke na Cipru, nego da bi i štediše iz drugih članica eurozone uskoro mogle početi povlačiti novac iz banaka, u strahu da će se model spašavanja Cipra primjenjivati i u drugim zemljama tog bloka.

U fokusu ulagača bit će danas i konačni podatak o američkom bruto domaćem proizvodu u posljednjem lanjskom tromjesečju. Prvi podatak govorio je o padu BDP-a za 0,1 posto, drugi o isto tolikom rastu, dok bi treći, procjenjuju analitičari, mogao pokazati rast od 0,5 posto na godišnjoj razini.

Očekuje se također i izvješće o broju zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna, koje će pokazati nastavlja li se spori, ali siguran oporavak američkog tržišta rada.

I na europskim se burzama danas trguje oprezno. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 12,00 sati u plusu između 0,3 i 0,5 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙