FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oprezno trgovanje zbog sezone objave poslovnih rezultata

Autor: scvi
NEW YORK, 9. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas ne pokazuju jasan smjer kretanja cijena dionica na Wall Streetu, jer ohrabrujući znaci smirivanja inflacije u Kini nisu dovoljni da zasjene zabrinutost investitora oko sezone objave korporativnih zarada, za koju se procjenjuje da će biti slaba.

Terminski Dow Jones oko 13,30 bio je u minusu 3 boda, dok je S&P 500 indeks bio u plusu 0,6 bodova, a tehnološki Nasdaq 11 bodova.

Pozitivno su na investitore utjecali podaci o padu cijena na malo u Kini u ožujku s 3,2 na 2,1 posto. Niža inflacija odagnala je strahovanja da bi kineska središnja banka mogla stegnuti monetarnu politiku, što bi loše utjecalo na tržište kapitala.

Međutim, kako američko i druga najveća svjetska gospodarstva nisu baš u zavidnoj formi, analitičari su smanjili procjene poslovnih rezultata kompanija. U anketi Reutersa očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 1,6 posto veće u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom godine očekivali rast od 4,3 posto.

Alcoa je tradicionalno prva izvijestila o poslovnim rezultatima nakon jučerašnjeg završetka trgovanja na Wall Streetu. Dobit najvećeg američkog proizvođača aluminija, bez jednokratnih stavki, dosegnula je 121 milijun dolara, dok je lani u prvom tromjesečju iznosila 105 milijuna.

I dok je dobit bila nešto veća od očekivanja, prihodi kompanije pali su 3 posto u odnosu na isti lanjski kvartal, na 5,83 milijarde dolara, što je veći pad nego što se očekivalo.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava podatka o zalihama američkih veletrgovaca u veljači.

Na europskim su burzama cijene dionica danas porasle, zahvaljujući boljoj od očekivanja zaradi Alcoe, a najviše su na dobitku rudarski i telekomunikacijski sektori. Trenutno su frankfurtski DAX, londonski Ftse i pariški CAC u plusu između 0,28 i 0,53 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙