FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 25. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BEOGRAD

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ispričao se zločine koje je u ime Srbije počinio bilo koji pripadnik srpskog naroda te je, u intervjuu Televiziji Bosne i Hercegovine (BHT) čije izvatke u četvrtak prenose beogradski mediji, zatražio oprost za Srbiju zbog zločina u Srebrenici i najavio da će se osobno pokloniti srebreničkim žrtvama. "Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Ispričavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda učinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda", rekao je Nikolić u intervju za BHT, a izvatke su prenijeli beogradski elektronički mediji pozivajući se na sarajevski portal klix.ba. Između ostalog, prema navodima portala klix.ba, Nikolić je rekao da su za njega Srbi iz Republike Srpske Bosanci, iako neki od njih ne vole da ih tako zovu.

BEOGRAD

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić posjetit će u ponedjeljak Zagreb, potvrđeno je Hini u četvrtak u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Po neslužbenim informacijama, Vučić će se u Zagrebu, osim s potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić koja će mu biti domaćin, sastati s predsjednikom države Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom obrane Antom Kotromanovićem. Vučić, predsjednik najjače stranke u srbijanskoj koalicijskoj vladi - Srpske napredne stranke (SNS), najviši je dužnosnik aktualne srbijanske vlade koji dolazi u posjet Zagrebu otkako je ona preuzela dužnost u srpnju prošle godine.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se u četvrtak s američkim veleposlanikom u RH Kennethom Herbertom Mertenom povodom godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a koje se ove godine održava u listopadu u Dubrovniku pod domaćinstvom predsjednika Sabora, a osim vojnih raspravljat će se i o gospodarskim temama, priopćeno je iz Sabora. "Ovogodišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku potvrda je partnerskih i prijateljskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama", kazao je predsjednik Sabora. Veleposlanik Merten ocijenio je da godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku pokazuje da je "Hrvatska ozbiljan igrač i model u regiji", a posebno je pozdravio najavu da će se na skupu govoriti i o ekonomskim pitanjima. Leko je kazao da Hrvatska i dalje želi biti aktivna u Ujedinjenim narodima i NATO-u, izrazivši također uvjerenje da će ispuniti svoje interese i nade i u ujedinjenoj Europi.

PEKING

Kina je u četvrtak, deset dana nakon bomabaških napada na bostonskom maratonu, pozvala Sjedinjene Države da osude, kako smatra Peking, terorističke napade u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang umjesto da Kini drži predavanja o ljudskim pravima. U utorak je u Xinjiangu nožem, sjekirom i u podmetnutom požaru ubijena 21 osoba, od kojih je šest policajaca i najmanje šest Ujgura. Događaji od utorka najsmrtonosnija je eskalacija nasilja od 2009. kada je u sukobima između većinskih Han Kineza i manjinskih Ujugura u glavnom gradu regije Urumqiju život izgubilo gotovo 200 ljudi. Kineske su vlasti nasilje nazvale terorizmom a glasnogovornica regionalnih vlasti usporedila je incident s bombaškim napadima u Bostonu. Američki State Department je, međutim, u srijedu izrazio tek žaljenje zbog gubitka života i pozvao Kinu da "svim kineskim građanima, uključujući Ujgure, u postupcima osigura zaštitu svih prava koja im pripadaju". Odbijanje SAD-a da osudi napad pokazao je dvostruko mjerilo s obzirom da je SAD nedavno bio žrtva terorističkog napada, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying novinarima.

RIM

Enrico Letta, predvodnik umjerene ljevice pozvane da formira novu vladu, počeo je u četvrtak ujutro političke konzultacije radi hitnog sastavljanja novog izvršnog tijela zemlje u kojemu bi se trebale naći i ljevica i desnica. Letta, kojega je u srijedu mandatarom imenovao predsjednik Giorgio Napolitano, došao je u Zastupnički dom gdje je počeo niz susreta s izaslanstvom malene stranke "Ljevica, Ekologija i Sloboda". Susrest će se tijekom dana s predstavnicima svih drugih stranaka, među kojima Narodom slobode Silvija Berlusconija, te završiti s Pokretom 5 zvijezda nekadašnjeg glumca Beppea Grilla. Lettin cilj, kako javljaju talijanski mediji, bit će utvrđivanje do subote sužene liste članova vlade i predstavljanje vlade parlamentu u utorak za glasovanje o povjerenju.

SARAJEVO

Izjava predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića u kojoj podsjeća na deklaraciju Skupštine Republike Srpske po kojoj će i RS imati pravo na otcjepljenje onda kada Kosovo bude priznala većina članica UN-a, naišla je u četvrtak na brojne osude u toj zemlji. Srpski član predsjedništva BiH, poznat po svojim odmjerenim izjavama unatoč činjenici da je lojalan član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu često svađalački raspoloženi premijer RS Milorad Dodik, podsjetio je dan ranije u razgovoru za agenciju Anadolija kako "Skupština RS ima jednu deklaraciju gdje kaže da ćemo, kada većina članica UN prizna Kosovo, smatrati da je promijenjen međunarodni sustav i da i mi imamo pravo odvojiti se (od BiH)". Radmanović se donekle ogradio od takve mogućnosti ističući kako je ipak "bolje živjeti zajedno" te bi stoga valjalo promijeniti sadašnje negativno stanje u BiH. Odgovornost za to on je prebacio prije svega na Bošnjake "kao najbrojniji narod" a pozvao je da se problemi rješavaju "za stolom, strpljivo i mudro".

WASHINGTON

Dvije bombe koje su eksplodirale na bostonskom maratonu i pritom ubile tri osobe, a ranile 264, detonirane su pomoću jedne vrste daljinskog upravljača koji se koristi za upravljanje automobilom igračkom, izjavili su u srijedu američki istražitelji pred povjerenstvom Predstavničkog doma. "To je bio daljinski upravljač za automobile igračke", rekao je kongresmen Dutch Ruppersberger, demokrat iz Odbora za obavještajni rad Predstavničkog doma američkog Kongresa u izjavi za novinare nakon što su dužnosnici ministarstva domovinske sigurnosti, FBI-a i Nacionalnog protuterorističkog centra podnijeli izvješće pred odborom. "To mi govori, a i drugi brat je rekao, da su dobili podatke o tome kako napraviti bombu iz magazina Inspire", dodao je Ruppersberger. Magazin Inspire je osnovao američko-jemenski propovjednik Anvar al-Avlaki, čelnik podružnica al Kaide u Jemenu koji je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙