FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi njemački podaci pritisnuli tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 23. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak dodatno oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, pod pritiscima prodaja zbog slabih podataka iz njemačkog gospodarstva i špekulacija da bi Europska središnja banka (ECB) mogla sniziti kamatne stope.

Euro se u takvim okolnostima nakratko spustio i do 1,2973 dolara, najniže razine u posljednja dva tjedna, i time izašao iz raspona od 1,30 do 1,32 dolara u kojem se kretao proteklih nekoliko tjedana. Potom se njime trgovalo po 1,2989 dolara, što znači da je na gubitku od gotovo 0,6 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Na izrazitijem gubitku jedinstvena europska valuta bila je i prema jenu, oslabjevši više od jedan posto, na 127,87 jena. Time se spustila osjetno ispod najviše razine u tri godine od oko 131,10 jena, na koju se popela 11. travnja.

Dolar je prema jenu oslabio 0,34 posto i njime se trgovalo po 98,88 jena.

U fokusu su bili europski gospodarski pokazatelji, poglavito oni iz njemačkog gospodarstva koji svjedoče o padu aktivnosti u travnju, i to prvom u posljednjih pet mjeseci. Razočaravajući podaci o indeksu menadžera nabave (PMI) u najvećem europskom gospodarstvu zasjenili su podatke iz Francuske čiji najnoviji podaci svjedoče o stabilizaciji aktivnosti nakon oštrog pada u ožujku.

Slabi njemački podaci dodatno su ojačali zabrinutost u vezi prognozi za globalno gospodarstvo, poglavito nakon što su jutros objavljeni podaci iz Kine pokazali da je industrijska aktivnost u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu u travnju usporila.

"Slabi njemački PMI pritišće euro i intenzivira očekivanja o smanjenju kamatnih stopa u eurozoni", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea.

Jučerašnje izjave dužnosnika ECB-a o slabljenju inflacije i slabim izgledima za gospodarski rast sugeriraju da bi središnja banka možda mogla biti sklona smanjenju ionako rekordno niske kamatne stope od 0,75 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙